fbpx
Театр

Міністерство культури погано контролювало бюджетні кошти для розвитку театрів в Україні

 Завдяки виділеним з державного бюджету коштам, які були спрямовані національним театрам в столиці на постановку нових вистав, розвиток театрального мистецтва та проведення культурних заходів, у 2012 році вдалося залучити на 65 тисяч глядачів більше, ніж у 2011 році.

 До такого висновку дійшли представники Колегії Рахункової палати (РП). Такі результати були отримані на підставі проведеного аудиту ефективності використання коштів з держбюджету. Ці кошти були виділені Міністерству культури України для забезпечення діяльності національних театрів, які розташовані в столиці.

 «Проте Міністерство культури України як головний розпорядник цих коштів не здійснювало належного контролю за їх використанням», – зазначили в Колегії Рахункової палати.

 Зокрема, культурне відомство не забезпечило належне виконання держзамовлення на створення нових вистав у київських театрах: фактично в 2011 році з передбачених за держзамовленням 4 вистав були створені тільки 3.

 Як приклад може служити постановка «Каприси» Національною оперою України, на яку було виділено 422 тис. гривень бюджетних коштів. Відзначається, що в репертуар театру балет був включений на 2011-2012 роки та 1-й квартал 2013 року лише 6 разів, при цьому наповнюваність залу під час представлення становила іноді 45%, а іноді і 29%.

 «Загальна сума касових зборів – 261 тисяча гривень, що менше половини аншлагових зборів», – повідомили в Рахунковій палаті.

 На думку експертів, всі наведені фінансові показники свідчать про неефективно використані бюджетні кошти, які були спрямовані на постановку «Каприсів» у Києві.

 Раніше повідомлялося, що за роки Незалежності громадяни України стали рідше ходити в музеї і театри.

 За матеріалами: zn.ua

Читайте також: