fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Інцидент в Азовському морі. «Батьківщина» вимагає від МЗС України жорсткої реакції

   Політична партія "Батьківщина" вимагає від Міністерства закордонних справ України та Генеральної прокуратури України негайної жорсткої реакції і дій щодо захисту прав рибалки, який вижив при зіткненні українського баркаса і катеру берегової охорони прикордонної служби Росії.  

 В оприлюдненій в четвер на сайті партії заяві, зазначається, що "абсолютно цинічною і абсурдною є позиція російської сторони, яка хоче перекласти провину на самих рибалок і звинуватити їх за російськими законами в нібито незаконному вилові морських біологічних ресурсів і порушенні правил кораблеводіння".  

 У партії нагадали, що досі на цій ділянці кордон між Україною і Росією не демаркований, тому встановити кордон в Азовському морі неможливо. "Явно неадекватними були дії капітана російського прикордонного катера, який у мирний час, незважаючи на можливі людські жертви, спеціально пішов на таран меншого українського судна", – підкреслюється в заяві.  

Читайте також:  СБУ та НАБУ затримали депутатів Сумської облради, які пропонували керівництву міста 100 тис. дол хабаря

 У "Батьківщині" пояснили, що досі свідомо уникали публічних політичних оцінок цього прикрого інциденту. Але пройшло вже два тижні: досить довгий час для того, щоб українські органи влади піднялися на захист прав та інтересів своїх співвітчизників. "Однак цього не сталося – Міністерство закордонних справ України займає вкрай незрозумілу позицію з цього питання, уникаючи будь-яких коментарів", – вважають в партії.  

 Також в політсилі підкреслили, що за цей же період відбулося кілька зустрічей на вищому рівні, на яких обговорювалися різні питання, президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін встигли прийняти військово-морський парад у Севастополі. Водночас В.Янукович так і не знайшов час і можливість обговорити зі своїм російським візаві цей трагічний випадок.  

Читайте також:  СБУ затримала російського агента, який намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі

 У зв’язку з цим "Батьківщина" вимагає від МЗС України та Генпрокуратури негайної жорсткої реакції і дій щодо захисту прав українців. "Ми також наполягаємо на публічному і відкритому розслідуванні інциденту, в результаті якого загинули прості українські громадяни", – говоритися в заяві.  

 Як повідомлялося, 17 липня близько 18:00 в Азовському морі в районі російського сел. Воронцовка сталося зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, в результаті чого загинули четверо українців, одного вдалося врятувати. Врятований українець Федорович 19 липня був прооперований.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: