fbpx
Інтернет

«Єдине вікно подання електронної звітності». Концепція створення та функціонування затверджена Кабміном України

   Кабінет міністрів України затвердив концепцію створення та функціонування автоматизованої системи "Єдине вікно подання електронної звітності", що дозволяє платникам податків звітувати в усі центральні органи влади в режимі online через спеціальне "єдине вікно" і за єдиним уніфікованим стандартом.  

 Згідно з повідомленням прес-служби Міністерства доходів і зборів України, згадана концепція була затверджена на засіданні уряду 7 серпня.  

 "Концепція передбачає, що громадяни та підприємства замість подання значної кількості ідентичних звітних даних у різні органи влади та за різними стандартами, зможуть подавати їх один раз і в дистанційному режимі. Зате між центральними органами влади буде налагоджений автоматичний інформаційний обмін, що дозволить оперативно отримати доступ до звітних даних, необхідних для виконання покладених на них функцій", – пояснили в міністерстві.  

 За оцінками фахівців Міндоходів, запровадження "єдиного вікна" дозволить громадянам і бізнесу заощадити час і скоротити матеріальні витрати на підготовку та подання звітності, а органам влади – на її прийом і обробку. Крім того, це дозволить відмовитися від паперового документообігу і "знизити роль людського чинника – наявності помилок у звітах, суб’єктивізму, корупційних проявів тощо".   

 У Міндоходів розраховують, що створення "Єдиного вікна" сприятиме поліпшенню бізнес-середовища та інвестиційного клімату.  

 Планується, що концепція буде реалізована в три етапи: на першому – уніфікація електронної звітності, що подається до центральних органів влади в електронній формі, на другому – впровадження єдиних стандартів формування та подання звітності в електронній формі, на третьому – впровадження системи в промислову експлуатацію.  

  Міністерству доходів і зборів України, Держагентству з питань науки, інновацій та інформатизації спільно з Мінфіном, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством юстиції та іншим центральним органам виконавчої влади доручено у двомісячний термін розробити план реалізації концепції.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: