fbpx
Економіка

Здійснювати оплату судового збору в Україні можуть дозволити через платіжні термінали – пропозиція НАБУ

  Незалежна асоціація банків України (НАБУ) пропонує дозволити сплату судового збору через платіжні термінали. Як зазначено в повідомленні НАБУ, переданому в агентство "Інтерфакс-Україна", з такою пропозицією комітет НАБУ з питань захисту прав кредиторів звернувся до Національного банку України (НБУ).  

 У своєму листі НАБУ, зокрема, зазначає, що в роз’ясненні Державної судової адміністрації України (ДСА) визначено, що "документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв’язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення".  

 У той же час, НАБУ звертає увагу на те, що циркуляр ДСА базується на нормах законодавства, яке втратило чинність, а також суперечить процесуальним кодексами (цивільному, адміністративному і господарському) і закону про судовий збір, який взагалі не визначає форму і зміст документа, що підтверджує сплату збору.  

 НАБУ вважає, що ДСА України своїми вимогами істотно змінює механізм реалізації права громадянина на звернення до суду шляхом надання відповідного за формою і змістом підтверджуючого документа, а для банківських установ встановлює обов’язок посвідчувати такі документи.  

 "Законодавство України допускає можливість сплати судового збору за допомогою спеціальних платіжних засобів, однак вищезгаданий лист ДСА України обмежує це право шляхом встановлення додаткових вимог до документів, які підтверджують цю операцію. Просимо висловити думку Національного банку України щодо можливості сплати судового збору за допомогою спеціальних платіжних засобів з підтвердженням цієї операції документом, який відповідає п. 7.7. Положення про емісію", – зазначено в листі НАБУ.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: