fbpx
Право

Доступ до водойм в Україні можуть зробити вільним – пропозиція ВО «Свобода»

   Народний депутат України фракції "Свобода" Руслан Марцінків пропонує зробити доступ до водойм країни вільним і демонтувати конструкції, що перегороджують шлях до водних об’єктів.  

 Відповідний законопроект Р.Марцінків зареєстрував у Верховній Раді 7 серпня.  

 Парламентарій пропонує внести зміни до деяких законів України, які зроблять доступними для громадян водойми України.  

 Зокрема, Водний кодекс пропонується доповнити положенням, яке забороняє обмежувати доступ до водоймищ у зв’язку з передачею прибережних захисних смуг (пляжних зон) у користування юридичним або фізичним особам. Автор законопроекту пропонує у ст.88 Водного кодексу України і в ст.60 Земельного кодексу України внести положення, яке гарантує громадянам безперешкодний і безкоштовний доступ до узбережжя морів, морських проток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до берегах річок, водойм і островів.

 Відповідно до законопроекту перепона до вільного доступу до води є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надано юридичним або фізичним особам.  

 Р.Марцінків пропонує також внести до Земельного кодексу України положення про те, що на пляжних зонах заборонено встановлювати огорожі або інші конструкції, які перегороджують прохід до водойм.  

 Автор законопроекту пропонує передбачити адміністративну відповідальність за неправомірне обмеження безперешкодного і безкоштовного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального користування.

 У перехідних положеннях законопроекту закладено норму, згідно з якою огорожі або інші конструкції, які були встановлені до набрання чинності закону і перегороджують доступ громадян до узбережжя водних об’єктів, підлягають демонтажу протягом двох місяців.

   Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: