fbpx
Політика

Ходорковському і Лебедєву знизили термін ув’язнення

   Верховний суд РФ знизив на два місяці призначений двома вироками 11-річний термін ув’язнення колишнім керівникам НК "ЮКОС" Михайлу Ходорковському і Платону Лебедєву.

 Як передає кореспондент "Інтерфаксу", вища інстанція у вівторок частково задовольнила скаргу фігурантів справи та їх адвокатів. Скоригований термін у М.Ходорковського мине в серпні 2014 року, у П. Лебедєва – у травні 2014 року.  

 Повністю скасувати вирок або знизити строк до фактично відбутого і звільнити фігурантів Верховний суд відмовився.  

 М.Ходорковський і колишній керівник МФО "МЕНАТЕП" П.Лебедєв були заарештовані в 2003 році. У травні 2005 року їх засудили до дев’яти років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві і несплаті податків. Пізніше Мосміськсуд знизив покарання до восьми років кожному.

Читайте також:  Проросійський екс-президент Чехії, який товаришує із сепаратистами Закарпаття, "наїхав" на чинну владу республіки через Фіцо

 Про другу кримінальну справу щодо М.Ходорковського і П. Лебедєва стало відомо, коли завершувався перший судовий процес. У грудні 2010 року в рамках "другої справи" екс-керівників ЮКОСа засудили до 14 років позбавлення волі за розкрадання нафти і легалізацію виручки від її продажу. Через півроку Мосміськсуд знизив термін покарання до 13 років.  

 Термін обчислюється з 2003 року – з дня арешту за "першою справою" "ЮКОСа".  

 У червні 2012 року М.Ходорковський і П.Лебедєв звернулися до голови Верховного суду РФ В’ячеслава Лебедєва з проханням скасувати вирок у другій справі. Розглянувши скаргу, голова ВС РФ порушив наглядове провадження. Відповідна постанова голови ВС надійшла до Мосміськсуду в серпні минулого року. У грудні президія міського суду визнала вирок законним, але з урахуванням змін, внесених до КК, знизила термін покарання фігурантам до 11 років ув’язнення кожному.  

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

 4 лютого 2013 року захист колишніх керівників НК "ЮКОС" оскаржив другий вирок своїм клієнтам у Верховному суді РФ. У тексті скарги говорилося, що адвокати просять Верховний суд скасувати вирок першої інстанції і подальші рішення, в тому числі президії Мосміськсуду від 20 грудня 2012 року, яким клієнтам був знижений термін покарання.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: