fbpx
Економіка

В Україні зафіксували відсутність інфляції в липні

 Дефляція в Україні в липні, як і минулого місяця, зупинилася на позначці 0,1%. Про це повідомили в Державній службі статистики України (Держстат).

 За наявними даними, з початку 2013 року, інфляція в Україні склала 0,1%. У Держстаті відзначають, що на споживчому ринку України у липні ціни на безалкогольні напої та продукти харчування знизилися приблизно на 0,3%. Найбільше (на 2,2% і 6,9%) подешевшали фрукти та овочі відповідно. Крім того, на 1,2-0,1% знизилися ціни на продукти переробки зернових, сало, молоко, соняшникову олію, макаронні вироби, яловичину, маргарин, а також на рибу та продукти з риби. У той же час, в Україні досить відчутно (на 4,9% і 10,4%) збільшилися ціни на цукор і яйця відповідно. Також на 1,8-0,1% подорожчали масло, рис, м’ясо птиці, кисломолочна продукція, свинина, сири і хліб.

 Зазначимо, що подорожчання алкогольних напоїв і тютюнових виробів в Україні на 0,9% в першу чергу викликано невеликим збільшенням цін на тютюнові вироби (на 1,3%).

 Крім того, в Держстаті повідомили про те, що збільшення цін на послуги в сфері охорони здоров’я на 0,2% відбулося, в першу чергу, через сезонне подорожчання санаторно-курортних послуг (на 2,6%).

 Ціни на транспорт в країні в цілому піднялися на 0,3%, що здебільшого зумовлено зростанням вартості перевезень пасажирським автодорожнім та залізничним транспортом на 0,4% і 3,5% відповідно. Додамо, що масла і паливо в липні подешевшали на 0,2%.

 Держстат повідомив і про подорожчання послуг у сфері освіти, – на 0,2%. За словами експертів, це сталося головним чином унаслідок підвищення плати за послуги установ початкової та дошкільної освіти на 0,9%.

 Нагадаємо, що наприкінці листопада минулого року представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) заявили, що прогнозують інфляцію в Україні в 2013 році на рівні 5,9%.

 За матеріалами: ukrstat.gov.ua

Читайте також: