fbpx
Політика

Держспоживінспекція бореться з “сірими” товарами на території України

 Сьогодні, 6 серпня, в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція виконуючого обов’язки начальника управління ринкового нагляду Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Миколи Дмитрієва.  

 На самому початку прес-конференції Микола Дмитрієв сказав, що в першій половині 2013 року в рамках здійснення державного ринкового нагляду, Держспоживінспекція провела 1750 перевірок. Порушення були виявлені в 1093 випадках (приблизно 62%). Основними видами порушень, які фіксуються Держспоживінспекцією при перевірках, є: відсутність національного знака про відповідність на продукції, відсутність декларації про відповідність, відсутність маркування товару або її невідповідність вимогам нормативних документів.

Читайте також:  Туреччина наполягає на "переговорах" між Україною та росією

 Справа в тому, що коли товар потрапляє на територію України офіційно, він обов’язково проходить процедуру оцінки відповідності. При проведенні даної перевірки імпортер гарантує якість товару, що поставляється на територію іншої країни, і бере на себе всю відповідальність. Якщо в ході перевірки з’ясовується, що на товар немає жодних документів, то піднімається питання: звідки був ввезений товар і чи не завдасть він шкоди українському споживачеві. Микола Дмитрієв поділився інформацією, що левова частка нелегально ввезених на територію України товарів припадає на мобільні телефони та іншу електротехніку.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

  На жаль, вирішити всі проблеми з «сірими» товарами на території України складно, але виступаючий розповів, що їх організацією робиться все можливе, щоб боротися з даною проблемою. На підтвердження цієї заяви Микола Дмитрієв сказав, що між Держспоживінспекцією та митною службою налагоджено тісну співпрацю (укладений протокол про спільні дії), яка допомагає не допускати неякісні товари на територію нашої країни.

Читайте також: