fbpx
Право

Верховна Рада може збільшити акцизи на тютюн і алкоголь заради дітей

 У Верховній Раді України був зареєстрований проект закону № 3044 від 01 липня 2013 року, за яким пропонується збільшити акцизи на алкогольні і тютюнові вироби з метою збільшення обсягів фінансування дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та інших дитячих закладів спортивного розвитку та охорони здоров’я .

 Повідомляється, що метою даного законопроекту є визначення додаткових джерел для здійснення фінансування соціальних програм, зокрема, – завершення будівництва Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та інших дитячих закладів спортивного розвитку та охорони здоров’я.

 Зазначимо, що вищевказану мету пропонується реалізувати за допомогою збільшення ставок акцизного податку на алкогольні напої, пиво, слабоалкогольні напої, етиловий спирт і тютюнові вироби. Про це сказано в пояснювальній записці документу.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Крім того, реалізація цього законопроекту надасть можливість для отримання додаткових надходжень коштів до держбюджету України завдяки збільшенню ставок акцизного податку. Орієнтовна сума «доходу» від збільшення акцизів становить близько 3,8 мільярди гривень.

 Зокрема, Верховній Раді пропонується збільшити акцизи на натуральні вина з 0,01 грн/літр до 0,15 грн/літр, на вермути – з 2,51 грн/літр до 2,89 грн/літр, на спирт етиловий – з 49,49 грн/літр до 53,18/літр. Крім того, акциз на ігристі вина планується встановити на позначці 4,03 грн/літр разом 3,65 грн/літр.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Крім цього, законопроектом пропонується встановлювати ставки акцизу на пиво перрі та сидр залежно від рівня вмісту спирту: не більше 8,5% – 0,91 грн/літр, більше 8,5% – 80 грн/літр. В даний момент в Україні діє єдина «акцизна ставка» на пиво – 0,87 грн/літр.

 Щодо сигарет, то Раді пропонується збільшити акциз з 72,70 грн/1000 штук до 88,32 грн/1000 штук, а для сигарет з фільтром – з 162,60 грн/1000 штук до 188,61 грн/1000 штук.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: