fbpx
Право

«Реєстраційні послуги стануть для населення доступнішими», – Олена Лукаш

   Міністерство юстиції України пропонує делегувати нотаріусам повноваження з видачі витягів з Державного реєстру речових прав на нерухомість (ДРРПН) за запитом громадян, знявши існуюче обмеження з видачі таких витягів тільки при здійсненні нотаріальної дії, що зніме ажіотаж з їх видачею держреєстраторами.

 Як повідомила прес-служба Мін’юсту в понеділок, відповідний проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно" розроблений міністерством і поданий на розгляд Кабінету міністрів.  

 "Реєстраційні послуги стануть для населення доступнішими, люди зможуть самі вибирати, де їм краще і зручніше отримувати такі витяги: у нотаріусів або у державних реєстраторів", – наводиться в повідомленні коментар щодо зазначеного законопроекту глави Мін’юсту Олени Лукаш.  

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 За словами міністра, розширення учасників надання такої послуги "допоможе зняти той ажіотаж, який спостерігається в реєстраційних службах".

 За даними Мін’юсту, на 1 серпня поточного року до держреєстраторів надійшло 421,755 тис. заяв про надання інформації ДРРПН, що створює суттєве навантаження на держреєстраторів, виникнення черг та погіршення послуг, що надаються. Отже, для нормалізації ситуації законопроектом розширено повноваження нотаріусів у сфері надання витягів з ДРРПН, оскільки вони є спецсуб’єктами з функцією держреєстратора.

  "Це – один із наших кроків на шляху відкритості і поліпшення публічних послуг", – підкреслила О.Лукаш.  

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Як повідомлялося з посиланням на голову Державної реєстраційної служби (Укрдержреєстру) Дмитра Ворону, в ДРРПН з початку 2013 року, зареєстровано більше 2 150 000 заяв і запитів: з них держреєстраторами органів зареєстровано близько 1,37 млн. заяв і запитів, решта 780 тис. – нотаріусами.  

 Він зазначив, що в Укрдержреєстрі "спостерігається стабільно високий відсоток розглянутих заяв", який в Україні становить в середньому близько 97%, відмова за заявами і запитами – 2%.

 В Україні створена Державна реєстраційна служба (Укрдержреєстр), до якої з 1 січня 2013 року перейшла від БТІ функція державної реєстрації прав на нерухомість, тоді як функція проведення техінвентаризації зберігається за БТІ.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: