fbpx
Політика

Європейський Союз розглядає безвізовий режим як важіль для антикорупційного очищення України, – С. Толстов

Сергій Толстов (директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень), Сергій Белашко (директор Агентства соціальних комунікацій) і Олексій Якубін (політолог) розповіли, чому безвізові закони можуть виявитися марними.  

Читайте ще: У НАТО виступають проти виходу Британії з ЄС  

Сергій Толстов (на фото) заявив, що зона вільної торгівлі між Україною та ЄС практично не може функціонувати без безвізового режиму для України. Зараз, за словами пана Толстова, ЗВТ працює в односторонньому порядку: європейські виробники користуються свободою пересування між країнами і вільно можуть зайти на український ринок, а українські виробники обмежені візовим режимом.  

Аналітик пояснює, що західні партнери України розуміють, що зміни в нашій країні малоймовірні, поки буде «процвітати» корупція. І коли вони переконалися, що ніяк не можуть вплинути на прийняття якихось рішень українською владою, а тим більше на їх виконання, то сприйняли можливість надання безвізового режиму, як останній важіль впливу. «Тому в цей безвізовий режим включили весь можливий, прийнятний для них (західних партнерів – прим. Ред.) спектр заходів по трансформації державного управління та суспільства», – впевнений Сергій Толстов.  

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

На думку спікера, Європейський Союз розглядає безвізовий режим як важіль для антикорупційного очищення країни і як єдину форму роботи з існуючим державним апаратом і суспільством.  

Експерт констатує, що прогноз про те, що безвізовий режим для України запрацює в серпні-вересні – це занадто оптимістичний прогноз.  

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Сергій Белашко вважає, що безвізовий режим не може бути дієвим важелем тиску на українську владу, адже політики мають дипломатичні паспорти і інші можливості в’їзду до ЄС.  

«Реальна лібералізація безвізового режиму залежить від соціально-економічного стану в країні», – констатує Олексій Якубін.

Він також зазначив, що існуюча міграційна криза в Європі впливає на сприйняття України жителями ЄС, адже багато хто розглядає українців як майбутніх працівників за наймом, які приїдуть займати робочі місця.

Читайте також: