fbpx
Політика

Посольство США в Росії відмовилося коментувати інформацію про «шпигунський сервер» у Москві

   Посольство США в Росії не коментує публікації в ЗМІ про те, що один з серверів глобальної американської системи стеження за користувачами інтернету розташований у Москві.

  "Посольство не коментує дане питання", – сказав "Інтерфаксу" у понеділок представник прес-служби американської дипмісії.

 Про можливе знаходження сервера стеження на території посольства США в Москві повідомила газета "Ведомости" з посиланням на дані, надані колишнім співробітником ЦРУ США Едвардом Сноуденом британській газеті Guardian.  

 Як пише видання, це випливає з презентації Агентства національної безпеки (NSA) США від 2008 року, яка була опублікована на сайті Guardian 31 липня.  

 "Виявляється, американська шпигунська інфраструктура розташована прямо в Москві: у презентації є карта знаходження 700 серверів глобальної системи тотального стеження за будь-якими користувачами інтернету під назвою XKeyscore. Ці сервери розташовані в 150 країнах світу, не тільки в Москві, але і в Києві і навіть в Пекіні", – йдеться у публікації "Ведомостей".  

Читайте також:  Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України, поскаржився на бідність і лякав угорців війною

 Згідно з презентацією NSA, пише видання, XKeyscore дозволяє отримати інформацію про електронне листування, завантажені або відправлені через інтернет файли, інформацію веб-перегляду в інтернеті, всієї активності в інстант-месенджерах – узокрема список друзів та листування з ними, а також інформацію з телефонної книги мобільних користувачів.  

 Система також дозволяє стежити за всім трафіком користувача після того, як його ідентифікували в інтернеті, зокрема для тих комп’ютерних програм, про існування яких у NSA ще не знають.  

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 "Ведомости" задаються питанням, де може розташовуватися сервер XKeyscore в російській столиці?  

 Представник ФСБ не відповів на запит "Ведомостей".  

 Джерело газети в російських спецслужбах заявило, що спецслужби не розслідували це питання, але є впевненість "практично зі 100-відсотковою ймовірністю", що сервер повинен розташовуватися в американському посольстві в Москві.  

 Доказ тому, вважає співрозмовник "Ведомостей", – карта, на якій точки з обладнанням системи відсутні в країнах, де немає американських посольств, але до яких американська розвідка проявляє пильний інтерес, наприклад в Ірані.    

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: