fbpx
Політика

Німеччина виступає за євроінтеграцію України – посол Клімкін

  Посол України в Німеччині Павло Клімкін заявляє, що абсолютна більшість німецьких політиків внутрішньо погодилися, що в майбутньому Україна повинна бути членом ЄС.

В ексклюзивному інтерв’ю агентству "Інтерфакс- Україна", зробивши таке твердження, П. Клімкін сказав: "Для Німеччини критично важливий напрямок руху України, Німеччина готова допомагати, але Німеччина розуміє, що реформи потребують часу. Їх можна прискорити, їм можна і потрібно допомагати, але через них не можна перестрибнути" .

Відповідаючи на запитання, чому в такому випадку офіційний Берлін не демонструє таку позицію, український дипломат пояснив, що цьому є декілька причин.

"Причина перша полягає в тому, що певна частина німецьких громадян боїться розмивання ЄС, втрати того звичного світу, який завжди у них був. Одночасно багато хто розуміє, що цей світ все одно дуже швидко змінюється. Друга – в тому, що під час фінансової кризи важко переконати в необхідності фундаментальних реформ в ЄС, а прийняття України без фундаментальних реформ у сфері сільського господарства або регіонального розвитку буде важким", – конкретизував він.

Читайте також:  Чому Ватикан ігнорує доктрину про «священну війну» РПЦ та Кремля?

Відповідаючи на уточнююче питання про те, що йдеться не про членство, але про політичний сигнал, П. Клімкін наголосив, що політичний сигнал для ЄС "фактично є політичним зобов’язанням щодо подальшого прийняття" .

"Вони розуміють політичний сигнал щодо європейської перспективи дещо інакше, ніж його розуміють у нас. Якщо сказано, що Україна буде членом ЄС, то з точки зору ментальності і з точки зору реальних дій внутрішня машина ЄС буде перебудована на послідовний рух України в напрямку саме членства" , – розповів про німецьке бачення український посол.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Співрозмовник агентства зазначив, що для Німеччини, яка "була і є центрально-європейською державою, на відміну від багатьох інших держав Європи, зрозуміло, що Україна повинна належати до об’єднаного європейському континенту".

"Це має певне емоційне навантаження. Скажімо, в Португалії той факт, що відстань від Берліна до Парижа і відстань від Берліна до Києва – однакова, ніякої принципової ролі не грає. У Німеччині, яка має інший історичний контекст, цей факт відіграє дуже велику роль. І німецький бізнес, і німецький політикум розуміють, що майбутня політична і економічна взаємодія з Україною – це взаємодія двох держав, які належать до однієї цивілізації, до однієї ментальності і мають одне коріння", – розповів П. Клімкін.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: