fbpx
Новини світу

Енергоспівтовариство сподівається на прийняття Україною нових правил з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії

  Енергетичне співтовариство розраховує на прийняття Україною нових, більш простих і прозорих, правил з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії, повідомив агентству "Інтерфакс- Україна" заступник директора секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушля (Dirk Buschle).

"Обговорення (між Україною і Енергоспівтовариством – ІФ) стосується способу, за яким "Укренерго" (згідно з правилами, затвердженими НКРЕ) розподіляє пропускну здатність мереж для експорту електроенергії з України в західні країни-сусіди і в Молдову. У відповідності з діючими правилами, отримати доступ до цих потужностей дуже складно. Секретаріат Енергоспівтовариства знаходиться в конструктивному діалозі з українськими інституціями, і ми сподіваємося, що нові правила розподілу, що передбачають відкритий, прозорий і легкий доступ до міждержавних електромереж, можуть бути прийняті найближчим часом", – сказав він.

Читайте також:  Вбиті росіянином у Німеччині українці були військовослужбовцями ЗСУ, які проходили реабілітацію після поранень

Співрозмовник агентства додав, що деякі положення законопроекту № 0916 "Про ринок електроенергії України", обговорюваного зараз в парламенті, також можуть полегшити доступ до експорту та імпорту електроенергії.

"Це одна з причин, чому ми ( Енергоспівтовариство – ІФ) підтримуємо його прийняття", – резюмував Д.Бушле.

Як повідомлялося, основним експортером української електроенергії в 2011-2013 рр.. є холдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова. Структури Костянтина Жеваго, в т. ч. "Білоцерківська ТЕЦ", кілька разів відсторонялася від експортних аукціонів через невідповідність тій чи іншій вимозі.

Читайте також:  У Німеччині зарізали двох українців, підозрюваний – громадянин росії

ДТЕК на підставі урядових рішень отримує електроенергію на оптовому ринку для її подальшого експорту за оптовою ринковою ціною (ОРЦ) без урахування дотаційних сертифікатів.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, що перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: