fbpx
Новини світу

Спеціалітси ООН підтвердили застосування газу зарину в Сирії

Експерти Організації Об’єднаних Націй підтвердили використання в Сирії нервово-паралітичного газу зарину, повідомляють ЗМІ, посилаючись на доповідь, яку фахівці повинні 16 вересня представити Раді безпеки ООН. Підсумковий звіт ще не був опублікований офіційно. До журналістів потрапила тільки перша сторінка документа.

Експерти ООН, які відвідали місце застосування хімічної зброї 21 серпня нинішнього року в передмісті сирійської столиці – Гуті, отримали докази того, що стосовно мирних жителів «в досить великому масштабі» був використаний отруйний газ зарин. Про це свідчать хімічний аналіз, експертиза навколишнього середовища та медичні показники постраждалих.

Читайте також:  Угорська опозиція вимагає від Орбана припинити брехати

В оприлюдненому журналістами повідомленні не говориться, поклали експерти міжнародної організації відповідальність за застосування хімзброї на яку-небудь зі сторін конфлікту в Сирії. Раніше Сполучені Штати Америки та ряд держав Європи заявили про наявність інформації, згідно з якою отруйний газ зарин застосовували сирійські урядові війська, які підтримують президента Башара Асада. У зв’язку з цим американський уряд повідомив про підготовку втручання військових у сирійський конфлікт.

Однак на сьогоднішній день військовий удар по Сирії був відкладений на невизначений термін завдяки тому, що Башар Асад погодився на пропозицію Російської Федерації знищити хімічну зброю під контролем міжнародних спостерігачів.

Читайте також:  Дунай вийшов з берегів і затоплює Будапешт (ВІДЕО)

Інформація про використання хімічної зброї в Сирії з’являлася і до атаки в передмісті Дамаска, проте кількість передбачуваних жертв не була такою великою. В результаті хімічної атаки по цьому передмістю столиці 21 серпня цього року загинули більше однієї тисячі осіб, серед яких виявилося безліч дітей і жінок.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: