fbpx
Право

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про люстрацію

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 4359а «Про очищення влади». За відповідне рішення проголосували 252 народних депутати.

Законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади проведення процедури очищення влади від осіб, визначених цим законопроектом, з метою утвердження в суспільстві верховенства права, законності, підвищення ефективності боротьби з корупцією. Нардепи сподіваються, що таким чином вдасться відновити довіру до влади і створити умови для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів. Законопроект передбачає проведення відповідної процедури перевірки при вирішенні питання про можливість призначення особи, як суб’єкта перевірки, на посаду в органах влади, а також організація процедури перевірки осіб, які є суб’єктами перевірки на відповідність певним законопроектом критеріям, з метою вирішення питання про можливість їх подальшого перебування на відповідній посаді.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

«Щодо осіб, які претендують на зайняття посади державного службовця, за їх письмовою згодою проводиться перевірка в порядку, встановленому законом України «Про очищення влади». У разі прийняття на державну службу на конкурсній основі така перевірка проводиться після проведення конкурсу щодо осіб, які рекомендовані для призначення на посаду», – йдеться в документі.

Читайте також: