Чому Ватикан ігнорує доктрину про «священну війну» РПЦ та Кремля?

Якщо це питання спробувати підіймати в Італії серед католицького духовенства, то у відповідь не під запис можна почути: «На сьогодні Ватикан у своєму антизахідному маренні прихильний до того, хто проти Заходу. Росія виступає проти західних країн – значить у Ватикані налаштовані проросійськи».

Теолог Стефано Капріо не виключає й наявності особистих проросійських сентиментів у чинного глави Святого престолу, який родом з Аргентини.

«Папа Франциск завжди був шанувальником Росії та російської культури, – стверджує він. – До повномасштабного вторгнення понтифік планував здійснити багато ватикансько-російських заходів. Це все закрили, бо папа засудив російську агресію проти України й захищає український народ. Але водночас він не заперечує і не відкидає російської традиції та сподівається, ймовірно, на можливе відновлення відносин після завершення збройного протистояння й ворожості».

Related Post

Стосовно ефективності ватиканської дипломатії протягом останніх двох років співрозмовники Радіо Свобода визнають: Святий престол залишається моральним авторитетом, але не є дуже впливовим органом на світовій арені. Наприклад, відзначають невеликі успіхи у питанні обміну полоненими між Росією та Україною та поверненні депортованих Москвою українських дітей. При цьому зауважують на складності міжнародної ситуації, коли у світі саме моральних авторитетів не так багато.

Дон Капріо пояснює докладніше: «ООН дискредитована, бо не спроможна запобігти воєнним конфліктам, Європа й США неспроможні мати єдиного впливового голосу. Європа слабка, неспроможна виробити сильну позицію. А за Ватиканом ще залишається хай лише моральна репутація, коли інші такої не мають. Проблема не у Святому престолі, а в тому, що у світі бракує орієнтирів, чим скористалася Росія, нав’язавши себе у цій ролі світові, котрий змінився. На сьогодні відсутні міжнародні інструменти впливу».

Leave a Comment