Сьогодні в Ужгородському греко-католицькому Катедральному соборі відправили Вечірню з виносом Плащаниці (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні в Ужгородському греко-католицькому Катедральному соборі у Велику П’ятницю відправили Вечірню з виносом Плащаниці. Священники та прихожани з плащаницею обійшли храм, а коли її занесли всередину, тоді церква стала символізувати Гріб Господній.

Related Post


Плащани́ця (грец. Επιτάφιος) — полотно великого розміру із зображенням Ісуса Христа, що лежить у гробі.


Зазвичай Плащаницю виносять під час церковної служби у другій половині Страсної пʼятниці (адже саме ввечері пʼятниці був похований Ісус) та ставлять у центрі храму. Віряни підходять до Плащаниці та цілують її. Цілувати Пречистий лик (лице) Спасителя, Божої Матері чи святих – заборонено. Таким чином, стоячи на колінах перед плащаницею двічі осіняємо себе хресним знаменням, цілуємо руки Спасителя, Святе Євангеліє, ноги, і ще раз хрестимось.


Згідно з християнським віровченням Страсна п’ятниця – день розп’яття Ісуса Христа. Це найскорботніший день за два дні перед Великоднем. Християни присвячують цей день згадці про страждання, смерть Ісуса Христа на хресті, зняття Його з хреста та поховання.
Ми завжди повинні пам’ятати про Голгофську жертву, а в Страсну п’ятницю особливо. Маємо бути вдячними за велику ціну, яку заплатив Господь за наше спасіння. Дивлячись на плащаницю, ми повинні роздумувати над своїми гріхами та над ціною нашого спасіння.

Leave a Comment