fbpx
Суспільство

Сьогодні в Ужгородському греко-католицькому Катедральному соборі відправили Вечірню з виносом Плащаниці (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні в Ужгородському греко-католицькому Катедральному соборі у Велику П’ятницю відправили Вечірню з виносом Плащаниці. Священники та прихожани з плащаницею обійшли храм, а коли її занесли всередину, тоді церква стала символізувати Гріб Господній.


Плащани́ця (грец. Επιτάφιος) — полотно великого розміру із зображенням Ісуса Христа, що лежить у гробі.


Зазвичай Плащаницю виносять під час церковної служби у другій половині Страсної пʼятниці (адже саме ввечері пʼятниці був похований Ісус) та ставлять у центрі храму. Віряни підходять до Плащаниці та цілують її. Цілувати Пречистий лик (лице) Спасителя, Божої Матері чи святих – заборонено. Таким чином, стоячи на колінах перед плащаницею двічі осіняємо себе хресним знаменням, цілуємо руки Спасителя, Святе Євангеліє, ноги, і ще раз хрестимось.

Читайте також:  Давній палац графів Винницьких в Урожі біля Нагуєвич


Згідно з християнським віровченням Страсна п’ятниця – день розп’яття Ісуса Христа. Це найскорботніший день за два дні перед Великоднем. Християни присвячують цей день згадці про страждання, смерть Ісуса Христа на хресті, зняття Його з хреста та поховання.
Ми завжди повинні пам’ятати про Голгофську жертву, а в Страсну п’ятницю особливо. Маємо бути вдячними за велику ціну, яку заплатив Господь за наше спасіння. Дивлячись на плащаницю, ми повинні роздумувати над своїми гріхами та над ціною нашого спасіння.

Читайте також: