fbpx
Політика

Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 

Президент Франції Емманюель Макрон відвідує Прагу у вівторок, щоб роз’яснити позицію своєї країни щодо чеського плану закупівлі снарядів за межами Європи для України.

Під час одноденного візиту Макрон зустрінеться з президентом Чехії Петром Павелом і прем’єр-міністром Петром Фіалою, а також виступить на ядерному форумі.

Минулого місяця на конференції з безпеки в Мюнхені Павел заявив, що Чехія змогла виявити значну кількість боєприпасів для України за межами континенту.

Він сказав, що, працюючи з Канадою і Данією, чехи знайшли 500 тисяч 155-міліметрових боєприпасів і 300 тисяч 122-міліметрових снарядів, “які ми зможемо доставити протягом декількох тижнів” за умови наявності необхідних коштів.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

За даними Financial Times, Прага прагне зібрати 1,5 мільярда доларів, щоб оплатити боєприпаси для України.

Минулого тижня Фіала заявив на міжнародній конференції в Парижі, що близько 15 країн готові приєднатися до цієї ініціативи, включаючи Францію.

Макрон заявив, що його країна візьме участь в ініціативі, але не розкрив жодних деталей щодо того, який внесок вона зробить. Тепер Прага очікує від французького лідера конкретних обіцянок під час переговорів у вівторок.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Французький радник сказав, що візит до Праги дасть можливість “обговорити цю ініціативу” і досягти “точності”.

Це стало б певним проривом, оскільки досі Париж мав тенденцію спрямовувати оборонні витрати у свою внутрішню промисловість і надавав перевагу виробництву зброї на європейській території за гроші ЄС.

У Чехії очікують, що Україна незабаром отримає перші снаряди, придбані з-за меж ЄС.

Читайте також: