fbpx
Вторгнення Росії в Україну

СБУ повідомила про підозру російським генералам, які командували авіаударами по багатоповерхівках під час боїв за Київ

Служба безпеки зібрала доказову базу ще на двох російських високопосадовців, які причетні до масових вбивств цивільного населення під час боїв за Київ.

У результаті комплексних заходів задокументовано воєнні злочини:

генерал-полковника Олександра Чайка – командувача Східного військового округу збройних сил росії;

– генерал-лейтенанта Володимира Кравченка – командувача 11-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони збройних сил рф.

Під час повномасштабного вторгнення росії фігуранти командували бомбардуванням житлових масивів селища Бородянка на Київщині.

За даними слідства, на початку березня 2022 року Чайко віддав прямий наказ на вогневе ураження багатоквартирних будинків у центрі населеного пункту.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Для виконання ворожого завдання Кравченко задіяв винищувачі-бомбардувальники СУ-34 та штурмовики СУ-25 зі складу 303-ї змішаної авіаційної дивізії рф.

Під час вильотів ворожі літаки випустили 500-кілограмові фугасні авіабомби на житлові будинки, в яких на той час перебували мирні жителі Бородянки.

Унаслідок повітряної атаки рашисти зруйнували шість багатоквартирних будинків, що призвело до загибелі понад 30 місцевих жителів, зокрема – малолітньої дівчинки.

Крім того частину постраждалих мешканців досі не ідентифіковано, їх вважають зниклими безвісти.

Читайте також:  СБУ викрила очільницю окупаційної «філії роспошти», яка діяла під час окупації Ізюма

У ході слідства проведено понад 200 експертиз. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом російським генералам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб).

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності. Обох воєнних злочинців буде знайдено і покарано.

Розслідування проводили співробітники СБУ в м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Читайте також: