fbpx
Вторгнення Росії в Україну

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав зрадник, який навів російські С-300 на багатоповерхівку у Запоріжжі

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав резидент агентурної мережі фсб, який коригував повітряні атаки рф на Запоріжжя.

За його «наведенням» 18 жовтня 2023 року російські загарбники вдарили ракетами С-300 по багатоквартирному будинку у центрі міста.

Тоді внаслідок ворожого обстрілу загинуло 5 людей, ще 5 – отримали важкі поранення.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час спецоперації в обласному центрі у грудні 2023 року.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив йому 15 років тюрми.

Як встановило розслідування, засудженим є ідеологічний прихильник рашизму. У жовтні 2023 року чоловіка дистанційно завербував кадровий співробітник фсб, який прибув на ротацію до тимчасово окупованого Дніпрорудного, що на Запоріжжі.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Для вербування фігуранта окупанти залучили його знайомого – підприємця, який перебуває на тимчасово захопленій частині території регіону і співпрацює з російською спецслужбою.

З метою конспірації ворожий агент обрав собі оперативний псевдонім «Палестинець» та створив анонімний чат у Телеграм-каналі.

Для збору розвідданих він організував власну групу інформаторів, до якої увійшло четверо мешканців обласного центру. Серед них – працівник міськводоканалу і торговий представник приватної компанії, які регулярно їздили містом.

За даними слідства, резидент використовував свою групу «втемну». При особистих зустрічах, де вони разом розпивали алкогольні напої, російський агент випитував «потрібну» інформацію під час довірливих розмов про обстановку в Запоріжжі.

Отримані відомості «Палестинець» месенджером відправляв «зв’язковому» фсб, який перебував у тимчасово окупованому Дніпрорудному.

Читайте також:  СБУ повідомило про підозру митрополиту мп, який був ще в 2014 році соратником Гіркіна

Для конспірації розмов вони заздалегідь обрали собі кодові слова, після написання яких починали спілкування.

Під час обшуків в оселях затриманого агента фсб та його інформаторів вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Також у них виявлено заборонену радянську та прокремлівську символіку.

На підставі зібраних доказів суд визнав «Палестинця» винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Наразі триває слідство для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності його спільників.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також: