“Руській мір” в Словаччині. Виявили “БМВ” з номерним знаком “MOCKBAZ”

Номерний знак автомобіля, припаркованого у житловому районі міста, викликав обурення багатьох мешканців словацького міста Кошице. Адже розкішний BMW X7 має реєстраційний номер “MOCKBAZ”.

Зрозуміло всім про що йдеться – набір літер словацького алфавіті означає столицю Росії, за якою йде літера Z. Ця літера присутня на російській бойовій техніці в охопленій війною Україні та візуально втілює акт військової агресії.

Мешканець Кошице, якій сфотографував автомобіль каже, що він не розуміє, як хтось може таким чином підтримувати вторгнення Росії в Україну.

«Під час сімейної прогулянки ми помітили елітний BMW з російською емблемою та символом російського вторгнення. Цікаво дізнатися, хто і чому так показово пропагує насильство».

Зокрема він вважає, що такий номерний знак не мали права реєструвати у поліції, згідно з параграфом 421 Кримінального кодексу, який стосується підтримки та просування груп, спрямованих на придушення основних прав і свобод.

У ньому сказано: «Той, хто підтримує або сприяє групі осіб чи руху, які спрямовані на придушення основних прав і свобод людини шляхом насильства, погрози застосування насильства чи заподіяння іншої тяжкої шкоди, карається позбавленням волі на строк від одного до п’яти років”.

Утім у поліції міста кажуть, що «реєстраційний номер не був визнаний таким, що суперечить положенням Закону про дорожній рух». Так сказала Деніса Бардьова, речник президії поліції Кошице.

Related Post

За її словами Москва – це просто назва російського міста, отже слово не пов’язано з насильством чи образами інших людей. Журналістам вдалося зв’язатися і з власником шикарного авто з провокативним номером.

Він не забажав називати свого імені, але каже, що справді не випадково скористався можливістю за окрему плату вибрати необов’язкові символи в реєстраційному номері автомобіля. Чоловік каже, що жив у Москві, навчався там в університеті і йому “близька російська федерація, як і весь російський народ”. Останніх він сприймає як братній словакам. І вдячний “за визволення від фашизму”.

На запитання, як він сприймає війну в Україні, відповів: «У світі багато конфліктів, і через поляризацію суспільства я не коментуватиму цю тему».

Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь вважає, що такий реєстраційний номер авто не повинен бути легітимним, але відповідного закону, що його забороняє у країні немає.

«З юридичної точки зору власник транспортного засобу, безсумнівно, зміг захистити ці, здавалося б, безглузді літери на своєму реєстраційному номері. Важче буде захистити цілеспрямоване і свідоме просування російського військового режиму. Автомобіль з такими символами точно не повинен бути на наших дорогах», – відповів Надь.

Колишній міністр закордонних та європейських справ Растислав Качер також вважає, що такі номерні знаки недопустимі.

«Їздити з таким – це підтримка агресії та схвалення насильства. Схвалення подібного є кримінальним діянням», – вважає Качер.

Leave a Comment