fbpx
Політика

На Закарпатті московські попи відкрито працюють на рф та підривають обороноздатність держави

Як відомо, священник УПЦ (в єдності з МП) з Присліпа Володимир Бітлян, на прохання ТЦК та СП прийти для уточнення даних, намагався ухилитися від проходження служби, зробивши із себе жертву мобілізації та інсценував “викрадення”. Для власного порятунку священник залучив прихожан своєї церкви, які надали “історії з викрадення” публічності, звинувативши ТЦК у незаконній роботі. Насправді, через деякий час, Володимир Бітлян повернувся додому, здоровий та неушкоджений, про що повідомили самі родичі священника.

Цього разу, до тих же методів маніпуляції паствою долучився один з найодіозніших проросійських священиків Хустської єпархії УПЦ (МП) Венедикт Хромей, який є кумом дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко (хрестив із нею дитину депутата Закарпатської облради від ОПЗЖ). Отримавши повістку для уточнення даних та проходження медичної комісії, він почав агітувати своїх вірян протестувати проти мобілізації.

Нагадаємо, минулого року СБУ викрила Венедикта Хромея на пропаганді комуністичного режиму та поширенні забороненої в Україні радянської символіки. В приміщеннях храму знайдено брошури, у яких заперечується право України на незалежність, наголошується, що “Київ, без великої Росії, і окремо від РФ, немислимий в жодному випадку”. Знайдено тексти пісень, якими закликали до “пробудження матушки-Руси” та молилися за “спасение России”, а також роздруківки із вихваленням патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, який “благословив” російських військових убивати українців. Крім того, відносно Венедикта Хромея розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1 ККУ, тобто самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво споруд.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Особливо вразливою до його “духовного” впливу виявилася місцева жіноча громада, яку він почав активно залучати проти дій влади та мобілізації. Жінки, будучи під впливом свого духовного лідера, почали збиратися під будівлею місцевого ТЦК та СП з вимогою “повернути” священика. Одна із прихожанок оприлюднила “сигнальний” допис, повідомивши у соціальній мережі про черговий факт “пропажі” священника УПЦ (МП), який пішов на медкомісію в ТЦК і не повернувся.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Така їхня участь є свідченням того, наскільки сильно може впливати релігійний авторитет на погляди та дії людей. Цей епізод став ще одним свідченням того, що суспільство повинно бути обережним по відношенню до таких маніпуляцій.
Важливо відзначити, що Венедикт Хромей неодноразово відзначався своїм спротивом до переходу громад Закарпаття в ПЦУ. Навіть після того, як частина парафіян вирішила підтримати утворення нової церковної структури, він залишався вірний ідеям та ієрархії Московського патріархату.

Венедикт Хромей настільки самовпевнений та почувається безкарно, що незважаючи на наявність кримінальної справи та судовий вирок, продовжує публічно пропагувати комуністичний режим.

Закликаємо громадськість та владу реагувати на події, які підривають демократичні цінності та сприяють розколу в суспільстві.

Читайте також: