fbpx
Політика

В МЗС Угорщини назвали умову для призначення зустрічі Орбана і Зеленського

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що до зустрічі між прем’єр-міністром Угорщини та президентом України залишився “довгий шлях”, й що вона відбудеться після виконання Києвом умов Будапешта.

Сійярто виступив із заявою на наступний день після зустрічі зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою та главою ОПУ Андрієм Єрмаком в Ужгороді. Угорський міністр зазначив: якщо Україна виконає умови Угорщини, це створить “чистий аркуш” у двосторонніх відносинах і дозволить провести зустріч на найвищому рівні.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Інший посадовець угорського МЗС – держсекретар Тамаш Менцер, якого цитує угорський портал Hirado, – також заявив, що прем’єр-міністр Угорщини та президент України мають зустрітися, коли відносини увійдуть у нову фазу.

Він сказав, що якщо буде призначена дата зустрічі, це означатиме, що закарпатські угорці отримали свої права назад.

Сійярто також підтвердив зміну позиції угорського уряду і заявив, що Будапешт відкритий для використання бюджету Європейського Союзу для запропонованого пакету допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, якщо він буде переглядатися щорічно і потребуватиме одностайності країн-членів.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Глава МЗС України на пресконференції за підсумками переговорів із Сійярто заявив, що вони були відвертими, але конструктивними.

Він, зокрема, сказав, що українська сторона налаштована на остаточне врегулювання суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин і спеціальна комісія під егідою МЗС за 10 днів представить “конкретне розуміння” у цьому напрямку.

Читайте також: