fbpx
Новини світу Політика

На Закарпатті відбулась зустріч міністрів МЗС Угорщини та України: про що говорили політики

Дмитро Кулеба на пресконференції з главою ОП Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто в Ужгороді говорили про вирішення “мовного питання” угорців Закарпаття та щодо організації зустрічі Президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, але про розблокування 50 млрд. євро для України не говорилось.

“Ми домовилися про одну просту річ. Ми попросили угорську сторону надати нам вичерпний перелік питань, які у неї є до питання захисту прав представників меншин, ми цей перелік отримали.

Ми домовилися, що під егідою МЗС ми зберемо спеціальну комісію, в якої є одна дуже проста задача: через десять днів вона має представити на розгляд урядів обох країн, конкретне розуміння, як і що з того переліку запитань, які ми отримали, потребує вирішення, або вже врегульовано, щоб ми внесли остаточну ясність” – сказав міністр МЗС України.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Петер Сійярто: «Ми нічого більше не просимо, як повернути угорцям Закарпаття права, які вони мали до 2015 року. Аби вони могли вчитись і здавати екзамени на рідній мові. Ми сформували перелік із 11 пунктів своїх прохань для нормалізації стосунків», – заявив міністр МЗС Угорщини.
“Я сьогодні тут, аби відновити довіру в двосторонніх відносинах”, – заявив Сійярто.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

“Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні прем’єр-міністра Угорщини і президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили дуже потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною і відкрила нову сторінку у наших відносинах”, – сказав Андрій Єрмак.
Петер Сійярто: «Щодо розблокування 50млрд. євро для України – це не двостороннє питання. Тому ми це обговорюватимемо не тут, а в Брюселі», – заявив глава угорського МЗС.

Читайте також: