fbpx
Новини світу

Росія ще до війни розпочала підготовку голодомору в Україні: путін може отримати новий ордер на арешт від Гааги

Президенту Росії Володимиру Путіну може загрожувати нове звинувачення у воєнному злочині, оскільки є докази того, що РФ планувала спричинити умисний голод в Україні й готувалася до цього заздалегідь, пише видання The Independent.

Згідно з новими даними, зібраними експертами з прав людини, Росія активно готувалася викрасти запаси українського зерна та заморити українців голодом за кілька місяців до того, як Володимир Путін віддав наказ про вторгнення.

Як ідеться в новому звіті міжнародної юридичної компанії з прав людини Global Rights Compliance (GRC), коли російські танки перетнули український кордон 24 лютого 2022 року, вони буцімто навмисно відразу націлилися на багаті зерном райони та інфраструктуру з виробництва продовольства.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

GRC виявила, що російський оборонний підрядник почав закупати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажні судна ще в грудні 2021 року. Це, на думку GRC, свідчить про план розкрадання українського продовольства “у безпрецедентних масштабах”.

Росія почала захоплювати українські ферми менш ніж за тиждень після вторгнення й на піку цього експортувала 12 000 тонн зерна щодня з усіх окупованих територій.

Мета фахівців GRC полягає в тому, щоб надати МКС докази того, що росіяни хотіли використали голод як інструмент війни. Це дозволить почати перше в історії судове переслідування такого роду.

“Дуже ймовірно”, що Росію визнають винною, каже Катріона Мердок, партнерка Global Rights Compliance, і тоді Міжнародний кримінальний суд у Гаазі зможе видати Путіну ще один ордер на арешт – на додачу до того, який МКС вже видав у березні цього року за звинуваченням у насильницькій депортації українських дітей до РФ.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

“Росія не лише застосувала багатосторонній підхід, беручи в облогу цивільне населення і руйнуючи критично важливу інфраструктуру, але й заздалегідь спланувала захоплення та розкрадання української сільськогосподарської продукції”, — сказала Мердок The Independent.

“Москва спровокувала глобальну продовольчу кризу й атакувала сільськогосподарський сектор України, використавши це як інструмент війни”, – додає вона.

Читайте також: