В 2020 році Україна закупила майже 400 тролейбусів і трамваїв, – Омелян

За 2020 рік Україна закупила майже 400 тролейбусів і трамваїв для оновлення міського громадського транспорту, частина з них була у вжитку. Про це повідомив екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

«За минулий рік до системи міського громадського транспорту України надійшло: 337 тролейбусів і 49 трамваїв, з яких 40 – вагони, що вже були у використанні», – зазначив він.

За його словами, 82% нових тролейбусів було придбано коштом міжнародних фінансових організацій (переважно кредитні лінії ЄБРР і ЄІБ, які були запущені у 2015 році для модернізації електричного муніципального транспорту).

Коштом міських бюджетів через систему Prozorro було придбано 34 нових тролейбуси. До столиці також надійшли два нових трамваї польського виробника Pesa.

Related Post

Омелян підкреслив що, 70% тролейбусів на українському ринку виготовлені в Білорусі або з використанням білоруських машинокомплектів.

Він вважає, що для того щоб українські міста могли протягом наступних п’яти-десяти років замінити 20 тис. тролейбусів і купити майже 10 тис. трамваїв потрібно: розробити план фінансової допомоги міським бюджетам у вигляді довгої та дешевої кредитної лінії, лізингу або державної програми; допомогти українським підприємствам за підтримки світових виробників розгорнути повноцінне виробництво муніципальної техніки.

«В Україні є все необхідне для того, щоб нашими містам їздив сучасний електричний громадський транспорт. Потрібно лише, щоб для держави у пріоритеті був розвиток вітчизняного виробництва, а не створення красивих і порожніх телевізійних картинок», – додав екс-міністр.

Leave a Comment