fbpx
Політика

Іран так і не надав Україні звіт щодо збитого літака МАУ, – Єнін

Іран досі не передав Україні проект технічного звіту щодо причин авіакатастрофи літака «Міжнародних авіаліній України». Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін, передає ВВС News Україна.

«Українській стороні не надходив проект технічного звіту, підготовлений Іраном. Він обіцяє зробити це до кінця цього року. Ми чуємо ці обіцянки вже два місяці», – зазначив він.

За його словами, сталося «невелике непорозуміння», коли ЗМІ повідомили про передачу цього звіту. Водночас тоді мова йшла про відеоконференцію, де країни-учасниці розслідування обговорили технічне розслідування трагедії. 

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

За словами Єніна, остаточний звіт щодо катастрофи є ключовим етапом встановлення справедливості у справі. Саме в ньому мають бути висновки щодо технічного стану літака, дій пілотів, взаємодії іранських цивільних спеціалістів тегеранського аеропорту та військових, що відповідали за ППО тощо.

«На жаль, ми змушені констатувати брак довіри у відносинах наших держав. Ми пропонували Ірану створити спільну слідчу групу. Наполягали на проведенні спільних слідчих дій за участю українських та іранських слідчих та прокурорів. Поки що дані ними обіцянки лишилися на папері», – підкреслив він.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Раніше Єнін також повідомляв, що Україна не отримувала від Ірану ніяких документів про катастрофу літака компанії «Міжнародні авіалінії України».

Нагадаємо, 8 січня 2020 року внаслідок авіакатастрофи загинуло 176 пасажирів та членів екіпажу, серед яких 11 українців. Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактами умисного вбивства, знищення чужого майна та порушення правил безпеки руху повітряного транспорту (п.1 ч.2 ст.115, ч.2 ст.194, ч.3 ст. 276 КК України).

Читайте також: