fbpx
Політика

Венедіктова розповіла про успіхи в боротьбі з корупцією в Україні

Ірина Венедіктова

Сьогодні, 9 грудня, відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. У зв’язку з цим голова Генеральної прокуратури України Ірина Венедіктова розповіла про успіхи в боротьбі з коррупцією.

Так, щодня правоохоронці викривають в середньому 44 корупційних правопорушення.

«За 8 місяців мого перебування на посаді Генпрокурора система органів правопорядку викрила  7 748 таких злочинів. Тут зростання продуктивності всього 10%, але на 50% зросла кількість осіб, яким повідомлено про підозру в корупції. З березня по листопад – 2 374 підозрюваних, тоді як у минулому році було всього 1 606», – зазначила вона.

Також майже на 40% збільшилася кількість скерованих до суду кримінальних проваджень з обвинувальними актами – 1 764 проти 1 291 за аналогічний період минулого року. На понад 10% збільшилася кількість осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень – 2 937 осіб.

Читайте також:  Словаччина - не Угорщина, а Фіцо далеко до Орбана

«Такій боротьбі починати потрібно із самоочищення. Це основа нашої антикорупційної стратегії – тільки чесні прокурори можуть вести щирий двобій із беззаконням. Ми тут принципово не покриваємо своїх – лише за останніх 8 місяців до кримінальної відповідальності притягнуто 21 прокурора, більшість із них якраз за вчинення кримінальних корупційних правопорушень», – додала Венедіктова.

Серед інших успіхів:

  • За цей період засуджено за корупцію – 408 осіб. Цей результат збільшився тільки на 10% і нам треба системно працювати, зокрема над законодавством, щоб судовий розгляд не затягувався;
  • У понад 8 разів збільшилась сума встановлених збитків державі – майже 278 млн гривень, тоді як торік лише 34 млн грн, та на 40% – сума відшкодованих;
  • У 17 разів зросла сума пред’явлених позовів з метою забезпечення відшкодування збитків – з 14 млн грн до майже 237 млн гривень та на 90% – арештованого майна, що складає майже 63 млн гривень.

Читайте також: