fbpx
Право

ВР може змінити діяльність КСУ

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики Ольга Совгиря заявила, що наразі реєструється законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про Конституційний Суд України” (щодо порядку розгляду справ Конституційним Судом України)».

В першу чергу пропонується, що процедура діяльності КСУ визначається законом (а не Регламентом КСУ як внутрішнім актом). Паралельно розпочинаємо роботу над законопроектом «Про конституційне провадження» (назва робоча). Відповідно з моменту прийняття закону і до прийняття закону «Про конституційне провадження» КСУ не зможе здійснювати провадження.

«Збільшуємо кількість голосів суддів, необхідних для прийняття рішень з 10 до 12 Великою палатою, та до 6 у Сенатах КСУ (оскільки Сенати КСУ також можуть визнати закон неконституційним за конституційними скаргами). Розуміємо ризики, але на даний момент вважаємо такий спосіб виходу із кризи єдино можливим», – написала вона.

Нагадаємо, європейські депутати, які займаються в Європарламенті питаннями України, виступають проти розпуску Конституційного Суду, на чому наполягає президент Володимир Зеленський.

Читайте також: