fbpx
Економіка

Українцям з 1 травня виплачуватимуть субсидії по-новому

Понад 3,5 млн сімей з 1 травня очікує перерахунок субсидій. Зокрема, повідомляється, що левова частка залишиться без допомоги на оплату комуналки щонайменше на літній сезон.

Про це повідомляє портал businessua.com.

Перерахунок цей традиційний — в кінці і перед початком опалювального сезону перераховують розмір субсидії, а також осучаснюють доходи, від яких залежить допомога.

Підраховано приблизний розмір субсидії для сім’ї з трьох осіб з однієї середньою зарплатою і сім’ї з двома мінімальними пенсіями. Перша сім’я могла щомісяця платити за комуналку з урахуванням субсидії 1029,7 грн. Взимку, з урахуванням опалення, в середньому витрати на комуналку могли становити 1,5-2 тис. грн (залежно від опалювальної площі житла). Таким чином, щомісяця субсидія компенсувала близько половини витрат на комунальні послуги.

Якщо у такої сім’ї доходи зростали паралельно із середньою зарплатою по країні, з травня за комуналку вона зможе платити 1227,5 грн. І якщо влітку зазначеної суми вистачатиме на оплату комунальних послуг у межах нормативів споживання, субсидію взагалі не дадуть.

Водночас українці з двома мінімальними пенсіями наразі віддають за комуналку не більше 166 грн, а влітку — 173 грн. Щоправда, варто враховувати, що розмір обов’язкового платежу — не фіксована сума. За фактом від загальної вартості комуналки в межах нормативів віднімають вказаний платіж, отриману суму переводять на рахунки українців. У випадку з пенсіонерами — на карти, а для працівників — через відділення банку.

Читайте також: