fbpx
Новини Євромайдана

Порошенко особисто створював проблеми при розслідуванні справ Майдану, – Горбатюк

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк вважає, що президент Петро Порошенко “створював проблеми” при розслідуванні справ Майдану.

Про це заявив Горбатюк в коментарі LB.ua.

“Що я можу відповісти президенту на такі звинувачення? Насправді, всі роки, починаючи з 2015-го, звітуючи про роботу, я постійно заявляв про проблеми, які супроводжують розслідування. У тому числі – говорив про відповідальність або неприйняття того ж президента. Якби було бажання допомагати – то за цей час можна було приєднатися (до розслідування, – ред.). А згадувати нібито винних під час передвиборної гонки – не має нічого спільного з бажанням допомагати. це просто бажання знайти когось “крайнього” не озвучуючи при цьому проблем “, – заявив Горбатюк.

Він також підкреслив, що президент “повинен розуміти проблеми і перешкоди в розслідуванні”.

“Найбільша проблема стосується судового розгляду, де у нас величезна кількість обвинувальних актів, які розглядаються в судах роками, але не мають свого завершення. Якраз тут – відповідальність керівництва держави, оскільки всі п’ять років його каденції чи не половина судів – не укомплектовано або не продовжено термін каденції суддів, що відповідно збільшує навантаження на суди і унеможливлює розгляд справ в короткі терміни “, – сказав Горбатюк.

“Друга проблема – це діяльність Вищої ради правосуддя, куди ми неодноразово писали скарги на затягування розгляду і порушення законодавства суддями. Але на практиці – жодної реакції з їх боку. А в раді – також представники Президента. Третя проблема – це законодавче забезпечення процесу, це прийняття змін до законодавства протягом п’яти років, які шкодили розслідуванню і створювали підстави для знищення самих справ виключно з процедурних моментів, це і так звані “поправка Лозового”, втрата повноважень слідчих, які розслідують майданівські справи. Але Президент ці закони підписував. Таким чином, Президент особисто створював проблеми для розслідування справ Майдану “, – додав він.

При цьому Горбатюк запевнив, що “робота у нас ніколи не зупинялася, не дивлячись на всі ті проблеми, які нам створювали”.

Нагадаємо, виступаючи в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV, президент Петро Порошенко заявив, що відповідальність за незадовільний розслідування справ Майдану несе Горбатюк.

Читайте також: