fbpx
Право

Судова система тяжко хвора: Луценко про звільнення Савченко та Рубана

Сьогодні, 16 квітня, Генеральний прокурор Юрій Луценко прокоментував у своєму Facebook звільнення з-під варти, підозрюваних в організації теракту, нардепа Надії Савченко та її спільника Володимира Рубана.

Зокрема, Юрій Луценко заявив, що судова система в Україні тяжко хвора.

“Справа Савченко – Рубана 28.01.2019 була направлена в суд з обвинувальним актом. Тому можна було б сказати, що вчорашнє рішення (вірніше – його відсутність) про запобіжний захід на час судового процесу – виключна компетенція суду”, – написав Луценко.

За його словами, звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення.

“ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів. Впевнений, що завезення важкої зброї з так званої “ДНР” для обстрілу української столиці не залишиться безкарним”, – додав Луценко.

Луценко визнав, що ряд деяких резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушує визнати: судова система тяжко хвора.

Луценко також назвав три причини такої “хвороби” судової системи.

“Причина перша – дозволені законом маніпуляції із безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було 8 платних і 1 безплатний від держави. Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить в ВР.

Причина друга – критично мала кількість суддів в судах. 40% незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть 1 судді призводить до передачі справи в інший суд. “Футбол” зміни судів у справі Савченко – Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд – Чернігівський районний – Чернігівський апеляційний – Верховний суд – Солом‘янський районний – Київський апеляційний – Верховний суд – Київський апеляційний – Дарницький районний – Київський апеляційний – Броварський районний.

Причина третя – небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось з родичів судді проживає на окупованій території”, – констатує Юрій Луценко у своєму дописі.

ЧИТАЙТЕ: Справа “Савченко-Рубана”: адвокат зробив важливу заяву

Читайте також: