fbpx
Право

Павло Петренко повідомив, що Україна вимагає від Росії 100 мільярдів доларів

27 лютого Європейський суд з прав людини ­розгляне позов України проти Росії щодо анексії Криму.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в інтерв’ю телеканалу “Прямий”.

“Вимагаємо, щоб Європейський суд ухвалив рішення щодо злочинів під час анексії Криму. Йдеться про порушення Росією прав на життя, власність, самовизначення, свободу. Вимагатимемо грошової компенсації. За розрахунком 2014 року, вийшла сума 100 мільярдів доларів”, — відзначив Петренко.

За його словами, це втрати державного і комунального майна, яке захопила країна-агресор.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Також він додав, що Україна має п’ять міждержавних спорів проти Москви. Окрім анексії півострова, є позов щодо Донбасу. Також окремі справи щодо політв’язнів і захоплених у листопаді українських моряків. Ще одна стосується українських сиріт, яких у 2015-му з окупованої території перевезли до РФ.

“Наприкінці лютого Європейський суд може ухвалити комплексне рішення по Криму. Це дасть можливість кожному громадянину, який втратив там свій будинок чи бізнес, вимагати компенсації. Розраховую, що рішення буде на користь України. Після того суд візьме час на обрахунок відшкодування. Не знаю, яка це буде сума”, – зауважив міністр.

Читайте також:  СБУ повідомила про підозру у державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука

“Росія розповідає, що не платитиме і вийде з Ради Європи. Але намагається максимально працювати для захисту. У Кремля немає жодних аргументів щодо анексії. “Нас там не было” — вже не працює. Росіяни цих рішень бояться, бо на території цивілізованого світу є багато активів РФ, які можуть ареш­тувати”, – підсумував Павло Петренко.

Читайте також: