Під Херсоном знайшли стародавні кораблі

Комментарии:

5 канал повідомляє, що науковці національного заповідника “Хортиця” знайшли на дніпровському дні під Херсоном два середньовічних дерев’яних кораблі.

За словами вчених, у XVII столітті там відбувалася жвава торговельна навігація. Історія того часу має багато білих плям. Тож щоб провести ґрунтовні дослідження знахідок, науковці влаштували експедицію.

Перші ж занурення завершилися сенсацією – на глибині близько 8 метрів неподалік затонулого корабля науковці виявили ще одне судно.

“Це велика така посудина типу барки, або “берлини” їх називали, або байдаки, тобто це велике судно, майже 40 метрів завдовжки. Плоскодонне, така велика плоскодонна баржа. Протягом тижня пошуків навколо цієї ділянки ми несподівано натикаємося на ще одне судно, яке лежало від цього в 10 метрах”, – пояснює керівник експедиції Дмитро Кобалія.

Відмічається, що підводні археологи мріють про створення українського музею старовинних суден. За роки незалежності з Дніпра підняли три великих кораблі та кілька малих. І сподіваються, що зможуть показати їх відвідувачам, адже експонатів щосезону стає більше.