fbpx
Суспільство

Об’єднавчий Собор пройде 15 грудня, – Порошенко

Президент України Петро Порошенко повідомив у себе в Twitter, що Об’єднавчий Собор пройде 15 грудня.

«Об’єднавчий Собор, який має проголосити створення Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя», – йдеться в повідомленні.

Порошенко додав, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій поінформував, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій історичній події.

Читайте також:  Давній палац графів Винницьких в Урожі біля Нагуєвич

«Московський Патріархат не буде диктувати умов, клеймити, хто у нас канонічний, а хто – безблагодатний. Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. І ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт», – підкреслив президент.

Український лідер зазначив, що Вселенський Патріарх та Синод відкинули усі претензії РПЦ на Україну як нібито канонічну територію РПЦ.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

«Вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність Православній Церкві України. Вони підготували Томос – грамоту, яка цю незалежність підтверджує», – йдеться в повідомленні.

 ЧИТАЙТЕ:  Парубій пропонує віддати собор Святої Софії у Києві помісній православній церкві

Читайте також: