fbpx
Події Популярне

Запровадження воєнного стану в Україні: чим це загрожує українцям

В Україні заговорили про введення воєнного стану через ситуацію на Азовському морі. Давайте розберемося з головними моментами даного рішення.

В першу чергу, це рішення має підтримати Верховна Рада. До того ж, вона може підтримати не всі пункти, які передбачені законом про воєнний стан.

Він вводиться по всій країні або в окремих її місцевостях у випадках збройної агресії проти України, нападу на неї, а також якщо існує небезпека для незалежності та територіальної цілісності держави. Керівництво державою переходить до військового командування, яке разом із органами виконавчої влади, військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування мають запроваджувати та здійснювати заходи правового режиму.

Читайте також:  Мережа УПЦ-ФСБ: листування священників, лобі за кордоном і "релігійні" псевдожурналісти (ВІДЕО)

Зазначимо, що вибори президента України та інші вибори під час воєнного стану не проводяться. Також забороняється проводити будь-які референдуми, мітинги та акції протесту.

Військове командування має право запроваджувати комендантську годину, встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду в населенні пункти, обмежувати свободу пересування громадян, а також рух транспортних засобів.

Читайте також:  Ку-клукс-клан. Історія найбільшої расистської організації США

Воєнний стан вводиться на 60 днів, далі – по ситуації.

Також військові отримають перевіряти документи, проводити огляд речей, транспорту, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, а також оголосити трудову повинність та залучати громадян до суспільно корисних робіт.

Крім цього, закон дозволяє примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об’єднань для потреб держави.

Також може бути обмежена робота ЗМІ.

Читайте також: