fbpx
Окупація Криму

Необхідно в судовому порядку довести геноцид кримських татар, – зам прокурора АР Крим Петро Коваленко

Найближчим часом прокуратура Автономної Республіки Крим направить міжнародні правові доручення в правоохоронні органи Росії, Туркменістану, Казахстану та Узбекистану для отримання архівних матеріалів щодо процесу депортації кримських татар. Про це повідомив заступник прокурора Автономної республіки Крим Петро Коваленко, передає кореспондент УНН.

Читайте: МЗС України наполягає на необхідності допуску міжнародних організацій в Крим

"… Виникають значні труднощі, адже всі матеріали органів прокуратури та СБУ залишилися на території півострова Крим. Правоохоронні органи материкової частини України не мають доступу до цих матеріалів. Тому ми змушені робити все з нуля, проводити дослідження … Плануємо направити міжнародне правове доручення в РФ, а також в Казахстан, Туркменістан з метою вилучення оригіналів тих документів, які є в архівах цих країн", – заявив прокурор АР Крим Петро Коваленко.

П.Коваленко зазначив, що завдання українських правоохоронців полягає в документуванні розслідування і встановлення юридичного факту події (геноциду – ред.).

"Завдання полягає в тому, щоб довести в судовому порядку, що це дійсно був геноцид. Тобто, щоб було відповідне судове рішення … У судовому порядку звернутися до Європейського суду з прав людини і в Росію з метою компенсації матеріальних витрат. Сподіваємося, що буде судове рішення і багато громадян зможуть звернутися до держави окупанта з метою компенсації втрат, яких зазнав наш народ в 1944-му році і наступні роки", – додав він.

Читайте: 18 кримських татар знаходяться за гратами в РФ, – Рефат Чубаров

Читайте також: