fbpx
Новини світу

Конфлікт в Нагірному Карабаху: Вірменія та Азербайджан домовилися про мирне вирішення проблеми

Конфлікт в Нагірному Карабаху є обопільною проблемою як Азербайджану, так і Вірменії. Військове рішення конфлікту може привести до великих втрат з обох сторін. У зв’язку з цим президент Вірменії Серж Саргсян і президент Азербайджану Ільхам Алієв прийняли рішення щодо мирного врегулювання проблеми. Про це йдеться в заяві за підсумками Мінської групи ОБСЄ.  

Сторони домовилися, що конфлікт в Нагірному Карабаху не повинен вирішуватися військовим шляхом і що варто дотримуватися перемир’я на основі угод 1994-1995 років. Крім Алієва і Саргасяна, у зустрічі взяли участь держсекретар Франції у європейських справах Арлем Дезір, держсекретар США Джон Керрі і глава МЗС РФ Сергій Лавров. У липні повинен пройти наступний раунд переговорів.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Нагадаємо, що в ніч з 1 на 2 квітня 2016 року в Нагірному Карабаху вперше за довгий час було порушено перемир’я. За три дні загинули десятки людей. Незважаючи на те, що 5 квітня сторони домовилися про перемир’я, на наступний день військові дії поновилися.  

Карабахський конфлікт виник між азербайджанцями і вірменами в роки перебудови (1987-1988). Після розпаду СРСР конфронтація між Азербайджаном і Вірменією привела до масштабних військових дій. Укласти мир вдалося лише в 1994 році.

Читайте також: