fbpx
Право

В Україні заборонили використовувати 9 травня «прапор перемоги»

Під час проведення урочистостей 8-9 травня заборонено використовувати «прапор перемоги». Про це повідомили в прес-службі Українського інституту національної пам’яті, уточнивши, що відповідна заборона діє в рамках закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки».

Згідно з документом, поширення або публічне використання «прапора перемоги» і іншої радянської символіки є пропагандою протизаконного комуністичного тоталітарного режиму. При цьому юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко уточнив, що ця заборона не поширюється на оригінали бойових знамен.

«Оскільки оригінал «прапора перемоги» зберігається в Музеї Збройних сил Російської Федерації в Москві, використання будь-яких офіційних або інших копій або зображень «прапора перемоги» під час меморіальних, урочистих та інших заходів 8-9 травня є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму і заборонено законом» , – зазначив Сергій Рябенко.

Що стосується медалей, ветерани Другої світової війни можуть вільно носити державні нагороди, ювілейні медалі та інші нагороди, якими були нагороджені до 1991 року і протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницею подій періоду Другої світової війни.

Довідка: «Прапор перемоги» – це виготовлений у воєнно-польових умовах імпровізований Державний прапор СРСР, який представляє собою одношарове полотнище червоного кольору, на якому зображені срібні п’ятикутна зірка, серп і молот, а також напис російською мовою «150 стр. Ордена Кутузова II ст. Ідріцк. см. 79 С.К. 3 р.а. 1 Б. ф.» (150-та стрілецька ордена Кутузова II ступеня Ідрицька дивізія 79-го стрілецького корпусу 3-ї ударної армії 1-го Білоруського фронту).

Читайте також: