fbpx
Економіка

Валютні обмеження з боку НБУ відштовхують іноземних інвесторів, – Андрій Новак

Валютні обмеження з боку Національного банку України відштовхують іноземних інвесторів, тому Україна втрачає свою інвестиційну привабливість. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомив економічний експерт Андрій Новак.

"Будь-які валютні обмеження в роботі банківської системи країни – це обмеження вільного обігу капіталу. Оскільки світова економіка вже давно глобальна, капітал шукає місце, де йому працювати найбільш вигідно, безпечно, зручно і комфортно. І головне завдання для капіталу, щоб він працював прибутково – це швидкість обороту. А будь-які валютні обмеження серйозно зменшують цю швидкість обороту і роблять територію, на якій діють ці валютні обмеження, непривабливою для вкладення капіталу ", – повідомив експерт.

Також, за словами Новака, відсутність масштабних інвестицій і належного кредитування також є наслідком дії валютних обмежень з боку Нацбанку.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Однією з причин відсутності особливого інвестиційного та кредитного буму також є валютні обмеження. І це обгрунтовано, коли не тільки український бізнес, а й іноземний, зустрічаючи таке законодавство в Україні, такі обмеження, постанови НБУ, логічно приймає наступне рішення: для чого мучити себе в Україні, коли в інших країнах можна працювати спокійно, швидко, оперативно і без подібних обмежень", – пояснив експерт.

Андрій Новак також зазначив, що саме Нацбанк має всі інструменти для того, щоб зняти обмеження на валютному ринку.

"Валютні обмеження вводить сам НБУ, бо він є монополістом у регуляторній політиці в банківській системі України та на валютному ринку. Ніхто, крім НБУ не може працювати від імені держави на валютному ринку і в банківській системі. НБУ є емітентом національної грошової одиниці. Він здійснює інтервенції на валютному ринку, він формує золотовалютні резерви, він, в разі необхідності, вирішує навіть бюджетні потреби, латаючи бюджетні діри. тобто НБУ – єдина організація, монопольна, яка здійснює регуляторну монетарну політику. І якщо він приймає будь-які обмеження, застосовує якісь інструменти, він так само може їх скасувати. НБУ ці обмеження вводив свого часу – саме він і може їх зняти", – резюмував Андрій Новак.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Нагадаємо, з 5 березня 2016 року Національний банк України послабив обмеження на продаж іноземної валюти.

Фото: media.novostimira.com

Читайте також: