fbpx
Право

Як може змінитися ринок орендного житла в Україні

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розробило законопроект, який змінює правила системи оренди житла. За словами міністра Геннадія Зубка, зміни допоможуть вирішити проблеми квартирного питання в Україні і посприяють виведенню орендної сфери із тіні.  

Метою законопроекту в міністерстві називають створення умов для забезпечення тимчасовим житлом українців, які цього потребують. Зараз тих, хто потребує поліпшення житлових умов, в Україні налічується понад 600 тис. Але чи дійсно розроблений законопроект поліпшить ситуацію на ринку орендного житла?  

Законопроект не може не порадувати тих, хто займається будівництвом орендного житла або планує цим зайнятися.  

У розробленому документі передбачено, що територіальна громада виділяє в постійне використання землю саме під орендні будинки.  

Відповідно до Закону «Про орендне житло» з’являється ще один суб’єкт, який має право на постійне користування земельною ділянкою із земель комунальної і державної власності – це організації, підприємства та установи, які можуть використовувати землю для будівництва будинків під оренду. До того ж, права на ті землі комунальної та державної власності, які призначені для будівництва орендного житла, не можуть бути продані на земельних торгах.  

Але в проекті закону немає роз’яснень щодо того, які саме ділянки землі можуть виділятися під будівництво орендного житла. Відомо, що центральні частини населених пунктів, особливо в великих містах, можуть стати дуже прибутковим бізнесом, це особливо стосується здачі в оренду нежитлових приміщень. Законопроект, до слова, передбачає можливість здачі в оренду нежитлових приміщень.  

Такі трансформації в сфері орендного житла досить вигідні для орендодавців, але з іншого боку, досить сумнівні для орендарів.  

Законопроект, наприклад, дозволяє нехтувати санітарними нормами проживання, які розраховані на одну людину в багатоквартирному будинку. «Вимоги до мінімальних розмірів орендного житла в орендних будинках визначаються державними будівельними нормами і можуть передбачати менші показники, ніж вимоги, передбачені для приміщень в багатоквартирних будинках», – йдеться в проекті закону «Про орендне житло». При цьому немає ніяких уточнень щодо того, на скільки можуть бути зменшені ці санітарні норми і скільки мінімальних метрів квадратних розраховано на людину.  

Є питання і з оформленням передачі оренди приміщень. У законопроекті пояснюється, що інформація про існуюче житлове/нежитловоме приміщення, готове під здачу, повинна бути опублікована, і орендодавець зобов’язаний укладати договір про найм з претендентами в порядку черги.  

Але незрозуміло, як буде регламентована черга і чи дійсно порядок буде збережений, і чи мінімізовані умови для маніпуляцій в цьому питанні.  

Також читайте: Чим обернеться для України запуск ринку землі  

У проекті Закону також немає детальних норм, які регулюють договір найму житла: не вказана процедура виселення з такого типу житла і не передбачено гарантій захисту прав орендарів, немає порядку зміни умов найму.  

Але найбільше орендарів може засмутити той факт, що законопроект не передбачає можливості приватизації орендного житла. Тому є ймовірність того, що українці все своє життя вкладатимуть власні кошти в орендоване житло, не отримавши можливості ні викупу вже орендованого, ні накопичення на покупку житла.  

Таким чином, розроблений законопроект може дійсно допомогти в процесі виведення ринку орендного житла із тіні, але також неможливо поки сказати, чи в кращий бік законопроект змінить ринок орендного житла, зможе поліпшити ситуацію із забезпеченням житлом тих українців, хто цього потребує і чи здатний документ забезпечити соціальні гарантії громадянам.

Читайте також: