fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Пропуск в зону АТО сьогодні: оформлення, проблеми та шляхи їх вирішення

 Починаючи з 21 січня минулого, 2015 року, потрапити на території, підконтрольні самопроголошеним «ЛНР» і «ДНР», стало можливо тільки при наявності спеціальної перепустки. Таким же чином, маючи перепустку, можна виїхати з «ЛНР» і «ДНР» на територію, контрольовану українською владою. Така система працює досить давно і до неї вже встигли звикнути і люди, вимушені в силу різних причин перетинати лінію розмежування, і українські військові, які здійснюють контрольно-пропускний режим на блокпостах.  

Спочатку пропуск в зону АТО був «паперовим» і його видавали в спеціально організованих для цього пунктах. Через деякий час за пропуском можна було не їхати. Досить було зателефонувати на певний номер телефону і, назвавши свої дані, дізнатися номер пропуску. А ще через деякий час в СБУ оголосили про створення електронної бази пропусків. Така база покликана була навести порядок в питаннях перетину лінії розмежування, а також припинити корупційні прояви, які мали місце бути при оформленні дозволів на переміщення в зоні проведення антитерористичної операції.  

Загалом електронна база почала працювати, і перепустки стали оформляти по-новому, через спеціальну форму на сайті української Служби безпеки. Дані тих людей, які отримували «паперові» перепустки і які дізнавалися просто їх номери, нібито були автоматично занесені в нову електронну базу. Так воно, напевно, і було. У всякому разі, аж до кінця грудня минулого року люди спокійно перетинали лінію розмежування як в один, так і в інший бік. В СБУ заявляли, що, незважаючи на термін дії «паперових» пропусків до 31 грудня 2015 року, ті, хто не порушував порядок перетину лінії розмежування, зможуть продовжувати її перетинати і далі без оформлення нового дозволу на сайті української спецслужби. До слова, таку інформацію озвучували і на «гарячій лінії» Служби безпеки України. Тільки от на ділі все вийшло зовсім не так.  

Протягом декількох перших днів січня власники всіх видів перепусток могли спокійно їздити як на підконтрольні самопроголошеним «ЛНР» і «ДНР» території, так і в зворотному напрямку. А через деякий час, почалися проблеми. Деяких впускали на непідконтрольні Україні території, але не випускали назад, а деяких навпаки. Причина, по якій став неможливим проїзд через українські КПП, називалася наступна: «Вас немає в електронній базі даних». Деякі вирішували проблему проїздом в Луганськ і Донецьк через територію Росії, що дорожче по грошах і довше за часом. Однак можна вирішити проблему, що склалася, і іншим, більш простим способом, особливо зараз, коли в зв’язку з «верифікацією» пенсіонерів і переселенців, велика кількість людей буде переміщатися з підконтрольних «ЛНР» і «ДНР» територій в райони, контрольовані українськими властями.  

Якщо ви не впевнені в тому, що відомості про вас є в електронній базі даних, можна зателефонувати на «гарячу лінію» СБУ за телефоном 0800501482. Цей телефон цілодобовий і безкоштовний. Відразу відзначимо, що від «гарячої лінії» марно домагатися відповіді на питання про наявність людини в електронній базі, зате вам скажуть київський номер телефону потрібного відділу СБУ, в якому якраз і перевірять наявність або відсутність людини в базі даних пропусків.  

Якщо вас в базі не виявилося, то другим кроком стане відвідування сайту СБУ, на якому необхідно буде заповнити електронну форму для отримання перепустки в зону АТО. Оформлення заявки на сайті СБУ відбувається в розділі під назвою «Реєстр дозволів для переміщення осіб в районі проведення АТО». Для початку, необхідно на сайті зареєструватися, натиснувши на кнопку «Реєстрація» і заповнивши запропоновану анкету.  

Увага: для заповнення форми при реєстрації використовується українська мова. Після завершення реєстрації на вказану вами адресу електронної пошти прийде логін. Потім необхідно буде натиснути на сайті СБУ кнопку «Війти» і в запропонованій формі ввести присланий на пошту логін і свій пароль, який буде придуманий вами при реєстрації.  

Далі ви подаєте заявку, обираючи сектор переміщення в зоні АТО. Вам пропонується кілька секторів. Відзначимо, що іноді, при виборі двох і більше секторів, в остаточній заявці чомусь все одно висвічується один сектор. Але як показує досвід людей, які перетинають лінію розмежування, присвоєний номер електронного пропуску для одного сектора діє і в усіх інших.  

У розширеній формі заповнення заявки, де вказуються дані про людину, на перший погляд, начебто все просто, але є ряд нюансів. Наприклад, у багатьох викликають питання розділи «Місце фактичного проживання» і «Місце реєстрації». З досвіду заповнення цих розділів різними людьми, необхідно відзначити наступне: в «Місце фактичного проживання» вказується адреса з довідки переселенця, а в «Місце реєстрації» – адреса прописки, яка, як правило, знаходиться на підконтрольних самопроголошеними «ЛНР» і «ДНР» територіях.  

Ще один розділ, при заповненні якого з’являються питання, – це «Мета та маршрут переміщення осіб в районі проведення АТО». Багато хто вказує «відвідування родичів і перевірка нерухомості». Відмов у видачі пропуску поки що при таких вказаних причинах не було.

Завершивши реєстрацію заявки, чекаєте кілька днів, і вам буде привласнений номер пропуску, тепер вже не «паперовий», а в електронній базі. Дізнатися номер пропуску можна все на тому ж сайті СБУ в розділі «Реєстр дозволів для переміщення осіб в районі проведення АТО».  

При заповненні форми для реєстрації можуть виникнути різні нюанси, які можливо вирішити, зателефонувавши на «київський номер СБУ» (ми про нього говорили вище). Так, люди розповіли нашим журналістам таку історію: в українському варіанті прізвища є знак «апостроф», який неможливо поставити в формі, пропонованій на сайті СБУ. Щоб уникнути непорозумінь, після заповнення форми та подання заявки для оформлення пропуску в зону АТО, люди з апострофом в прізвищі подзвонили на «київський номер», де співробітник СБУ уважно вислухавши інформацію, пообіцяв передати її адміністраторам сайту. Передав він її чи ні, невідомо, але при перетині лінії розмежування проблем у людини з апострофом в прізвищі не було.

Читайте також: