fbpx
Економіка

Чим обернеться для України запуск ринку землі

До кінця 2016 року в Україні діє мораторій на продаж, а також відчуження земель сільськогосподарського призначення. Його дію парламент продовжив в кінці 2015 року, адже були великі побоювання, що зняття мораторію вже з початку поточного року може спричинити неприємні наслідки, в тому числі переділ землі, частина якої може потрапити під забудову і позбавити працюючих на землі, перш за все сільських жителів, єдиного джерела заробітку.  

Але вже з 1 січня 2017 року, після можливого зняття мораторію, ринок землі можуть відкрити. Це виходить з плану дій Кабінету міністрів України на 2016 рік, в якому передбачена земельна реформа. Дотримуючись плану, на першому етапі (ймовірно з 1 січня 2017 року) планується продаж земель сільськогосподарського призначення державної власності, а на другому етапі (з 1 січня 2019) і приватної власності. Але Україна, як і раніше, не готова до проведення такої реформи.  

«Ринок землі – це рух землі від поганого господаря до хорошого, а нам пропонують – купівлю-продаж», – констатує заступник президента Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак. Він вважає, що в сьогоднішніх умовах землю можуть купити тільки ті, хто має гроші, що повторить ситуацію, що сталася в Україні з промисловістю – масову приватизацію, коли практично вся галузь потрапила в руки до кількох десятків сімей, без забезпечення робочих місць, поліпшення і розвитку.  

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

За словами пана Стрижака, необхідно створити певні умови для фермерських господарств і їх зростання, розробити стратегію розвитку сфери і попунктно виписати програму моделі руху аграрної галузі.  

Рішення про продаж сільськогосподарських земель, в існуючих умовах, називає нісенітницею і народний депутат від БПП Леонід Козаченко.  

Він упевнений, що рано чи пізно питання про відкриття ринку все рівно постане. Але для успішної реалізації такої земельної реформи необхідно, в першу чергу, повернути довіру до влади. За словами спікера, всі спроби відкриття ринку продажу землі при різних урядах приховували в собі модель, за рахунок якої можна було «обібрати» власників землі і дати можливість комусь незаконно збагатитися. Парламентарій також упевнений, що потрібно вивчити ефективний досвід відкриття ринку інших держав, запустити «пілотний проект» і лише після цього починати продаж в масштабах країни.  

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Народний депутат побоюється, що запуск ринку землі найближчим часом може обернутися масовими протестами, які невідомо до чого приведуть.  

І такий сценарій не можна виключати. Ідея відкриття ринку з 2016 року супроводжувалася протестами фермерів та інших представників аграрного сектора. Є висока ймовірність того, що прагнення повторити спробу в 2017 матиме ідентичну реакцію суспільства.

Такої ж думки дотримується і керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов: «Земельне питання завжди детонує соціальні потрясіння».  

Політолог називає ідею запуску ринку землі мегакорупцією і вважає, що не можна заявляти про таку розпродажу при падаючої економіці і в умовах, коли інтерес до українського аграрного сектору проявляють транснаціональні корпорації.  

Нардеп Леонід Козаченко також упевнений, що ідею відкриття ринку з 2017 не підтримає Верховна Рада, а подібні законопроекти не отримають достатню кількість голосів «за».  

Можливо, запуск ринку землі все таки буде відкладений за рахунок продовження мораторію, враховуючи як настрої суспільства в цілому і представників фермерства зокрема, так і зацікавленість у відстроченні процесу з боку депутатів ВР.

Читайте також: