fbpx
Економіка

Безробіття в Україні: куди хитнеться маятник

Рівень безробіття залишається однією з найбільш критичних для України проблем.  

Так, в листопаді 2015 року, за інформацією Державної служби статистики, кількість безробітних в Україні склала 433,5 тис. чол., а в грудні 2015  – вже 490,8 тис. чол.  

Статистика 2016 року говорить, що січень Україна закінчила з кількістю безробітних на рівні 508,6 тис. чол., а ось лютий поточного року показав дуже незначне, але все ж зниження до 508,2 тис. чол.  

Міністерство економічного розвитку в січні 2016 року заявляло про те, що в 2016 році кількість безробітних, за їхніми розрахунками, може зменшитися на 10,4%.  

Ці невеликі зрушення на ринку праці Мінекономрозвитку пов’язувало з оптимістичним сценарієм економічного розвитку України.  

Основною умовою для таких обнадійливих прогнозів міністерства була реалізація економічної програми, яку уряд повинен реалізувати за допомогою коштів МВФ і підтримки інших міжнародних кредиторів. Зниження рівня безробіття також прогнозували з урахуванням розрахунків Всесвітнього банку і МВФ, які передбачали в Україні ймовірність зростання ВВП в 2016 році на рівні 1-2%.  

«Це скромний прогноз, але, сподіваємося на зміну тенденції і початок тривалого економічного зростання. Ситуація в сфері зайнятості буде залежати насамперед від стабілізації суспільно-політичної ситуації в країні, а також від того, наскільки активно буде розвиватися бізнес, чи прийдуть сюди міжнародні інвестори», – заявила директор департаменту персоналу Мінекономрозвитку Лілія Бушина.  

Україна сподівалася прийняти місію МВФ в кінці січня, але так і не дочекалася його представників, а вже в лютому глава МВФ Крістін Лагард заявила про те, що співпрацю фонду з Україною може бути зупинено, що тягне за собою неотримання очікуваного березневого траншу. «За відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою і боротьбі з корупцією, складно уявити, що підтримувана МВФ програма триватиме надалі і буде успішною», – зазначила Лагард.  

Міжнародний валютний фонд, а слідом за ним інші кредитори та інвестори вичікують хоч якогось вирішення політичної кризи, щоб почати вести діалог з представниками економічного управління. «Що стосується програми, нам необхідно більше ясності щодо статусу уряду і коаліції, щоб завершити другий перегляд (програми МВФ – прим. Ред.)», – прямо заявив офіційний представник фонду Джеррі Райс. А вирішення політичної кризи поки не видно, не виключено, що без добровільної відставки чинного прем’єра А. Яценюка урядовий і коаліційний «глухий кут» може розтягнутися до осені, а то і довше.  

Також читайте: Прем`єрська гонка в Україні  

У зв’язку з цим потрібно чітко розуміти, що кількість безробітних в Україні може не тільки не знизитися, але і встигнути вирости в рази.  

Крім того, варто відзначити, що реальний стан справ на ринку праці ще гірше, адже Держкомстат наводить цифри лише зареєстрованого безробітного населення, не враховуючи тих, хто з якихось причин не наважився стати на державний облік. Проте, кожен зареєстрований безробітний стає додатковим тягарем для держави, яка зобов’язана виплачувати соціальну допомогу таким українцям з бюджету, що збільшує статтю витрат, а це, в свою чергу, тягне за собою чергові кола інфляції.  

Як бачимо, все знову упирається в політичну кризу, яка не просто не дає розвиватися країні, але і не може утримати вже існуючу соціально-економічну ситуацію від більшого падіння. А подальша динаміка рівня безробіття чітко продемонструє реальний стан справ в Україні.

Читайте також: