fbpx
Політика

Європейський Союз розглядає безвізовий режим як важіль для антикорупційного очищення України, – С. Толстов

Сергій Толстов (директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень), Сергій Белашко (директор Агентства соціальних комунікацій) і Олексій Якубін (політолог) розповіли, чому безвізові закони можуть виявитися марними.  

Читайте ще: У НАТО виступають проти виходу Британії з ЄС  

Сергій Толстов (на фото) заявив, що зона вільної торгівлі між Україною та ЄС практично не може функціонувати без безвізового режиму для України. Зараз, за словами пана Толстова, ЗВТ працює в односторонньому порядку: європейські виробники користуються свободою пересування між країнами і вільно можуть зайти на український ринок, а українські виробники обмежені візовим режимом.  

Аналітик пояснює, що західні партнери України розуміють, що зміни в нашій країні малоймовірні, поки буде «процвітати» корупція. І коли вони переконалися, що ніяк не можуть вплинути на прийняття якихось рішень українською владою, а тим більше на їх виконання, то сприйняли можливість надання безвізового режиму, як останній важіль впливу. «Тому в цей безвізовий режим включили весь можливий, прийнятний для них (західних партнерів – прим. Ред.) спектр заходів по трансформації державного управління та суспільства», – впевнений Сергій Толстов.  

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

На думку спікера, Європейський Союз розглядає безвізовий режим як важіль для антикорупційного очищення країни і як єдину форму роботи з існуючим державним апаратом і суспільством.  

Експерт констатує, що прогноз про те, що безвізовий режим для України запрацює в серпні-вересні – це занадто оптимістичний прогноз.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Сергій Белашко вважає, що безвізовий режим не може бути дієвим важелем тиску на українську владу, адже політики мають дипломатичні паспорти і інші можливості в’їзду до ЄС.  

«Реальна лібералізація безвізового режиму залежить від соціально-економічного стану в країні», – констатує Олексій Якубін.

Він також зазначив, що існуюча міграційна криза в Європі впливає на сприйняття України жителями ЄС, адже багато хто розглядає українців як майбутніх працівників за наймом, які приїдуть займати робочі місця.

Читайте також: