fbpx
Політика

Лутковська просить КСУ не обмежувати в праві виїзду за кордон тих, хто мав доступ до держтаємниці

До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо положень Закону про державну таємницю.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі КС.

«До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) частини першої статті 29 Закону України «Про державну таємницю», – повідомили в прес-службі.

Згідно з Регламентом Конституційного Суду України, конституційне подання передано на вивчення до Секретаріату Суду.

У тексті конституційного подання, розміщеного на сайті суду, зазначається, що відповідно до ст. 29 ЗУ «Про державну таємницю», громадянин, якому було надано допуск та доступ до державної таємниці в порядку, встановленому законодавством, і який реально був ознайомлений з нею, може бути обмежений у праві виїзду на постійне місце проживання в іноземну державу до розсекречування відповідної інформації, але не більше ніж на п’ять років з моменту припинення діяльності, пов’язаної з державною таємницею.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Не обмежується виїзд у держави, з якими Україна має міжнародні договори, що передбачають такий виїзд, і згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

На громадянина поширюються обмеження свободи інформаційної діяльності, що випливають із цього Закону.

«Відповідно до ч. 1 ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом», – йдеться у поданні Лутковської.

Читайте також:  Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України, поскаржився на бідність і лякав угорців війною

У своєму поданні Лутковська просить «визнати положення частини 1 статті 29 Закону України« Про державну таємницю» такими, що не відповідають положенням статті 33 Конституції України».

Вона також зазначила, що в конституційному провадженні за цим поданням братиме участь особисто.

Читайте також: