fbpx
Окупація Криму

Захід не застосовує ефективні механізми, щоб змусити Росію обговорити деокупацію Криму, – Р. Чубаров

Активісти, правозахисники, нардепи і представники Меджлісу обговорили судовий процес щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу, який почався в окупованому Криму 3 березня 2016 року.  

Так, Гаяна Юксель (член Меджлісу кримськотатарського народу) заявила, що судовий процес, який зараз проводить окупаційна влада в Криму проти Меджлісу – це безпрецедентний випадок у судовій практиці України та самої Росії, адже мова йде про заборону представницького органу корінного народу. На думку Гаяни Юксель, важливо і те, якою буде реакція України і світової спільноти на ймовірне рішення про заборону такого представництва.  

Читайте ще: Під час анексії Криму Захід просив кримських татар не провокувати росіян, – Рефат Чубаров  

«З точки зору права цей суд не є легітимним», – заявив народний депутат України Георгій Логвинський, тому і наслідки цього суду, на його думку, не будуть сприйняті Україною і світовою спільнотою як легітимні.  

Нардеп наголошує, що в разі заборони Меджлісу в Криму, будуть переслідуватися не тільки члени Меджлісу, але і ті, хто хоч якось був пов’язаний з представництвом кримськотатарського народу або його членами. Пан Логвинський також наполягає на тому, що судовий процес щодо заборони Меджлісу пов’язаний з усіма іншими судовими справами проти активістів Криму і кримських татар зокрема.  

Дар’я Свірідова (правозахисник Української Гельсінської спілки з прав людини) підкреслює, що правозахисники і громадяни, які зараз перебувають в Криму, змушені діяти в рамках того правового поля, яке сьогодні там створено Російською Федерацією. Юрист впевнена, що в рамках правового поля не допустити заборони Меджлісу можна лише довівши, що вони є не громадською організацією, а представницьким органом корінного народу.  

Еміне Джеппар (радник Міністра інформаційної політики України) розповіла, що сьогодні розробляється законопроект щодо корінного народу, який також офіційно визначить і закріпить статус Меджлісу. Радник Мініформполітики наполягає, що члени Меджлісу повинні бути делеговані до Верховної Ради, і Україна, в особі Меджлісу, повинна бути представлена на міжнародному рівні.  

«Всі основні напрямки діяльності Меджлісу сьогодні відбуваються з материкової України», – констатував Рефат Чубаров (глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України). Він також заявив, що Меджліс планує відкрити свої представництва в Брюсселі і Вашингтоні. Спікер також відзначає, що потрібно активізувати світове співтовариство і змусити його застосовувати нові, або більш активно застосовувати вже існуючі, ефективні механізми: такі, як санкції, допомога міжнародного співтовариства Україні.

 «Захід не застосовує ефективні механізми, які б змусили Росію сісти за стіл переговорів щодо деокупації Криму», – резюмував пан Чубаров.

Читайте також: