fbpx
Економіка

Верховній Раді пропонують відновити обов’язковий мінімум виплат на дітей одиноким матерям

Група народних депутатів звернулася до Верховної Ради з пропозицією відновити обов’язковий мінімум виплат на дітей одиноким матерям, який діяв до 1 січня 2016 року. Про це йдеться в законопроекті №4207 «Про внесення змін до закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (щодо встановлення обов’язкового мінімуму виплат на дітей одиноким матерям (батькам)», опублікованому на сайті парламенту.

Як відомо, з 1 січня 2016 років змінився механізм призначення соціальної допомоги на дітей одиноким матерям. Раніше допомога одиноким матерям надавалася в розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При цьому була визначена мінімальна виплата 350 гривень на дітей до 6 років, 436 гривень на дітей від 6 до 18 років та 413 гривень на дітей від 18 до 23 років.

Починаючи з 2016 року, всі ці виплати ліквідували. Замість цього Кабмін ввів нову процедуру нарахування допомоги: вона надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. І тепер, щоб отримати допомогу одинокій мамі необхідно кожні півроку подавати пакет документів і декларацію про доходи за останні шість місяців до органів соцзахисту. Саме розмір доходів визначає розмір соцдопомоги. Для кого-то вона може становити 10 гривень, а для кого-то тисячу і більше. Тим же сім’ям, чий сукупний дохід складає більше 2334 гривень, про допомогу на дитину зовсім можна забути.

«Ця урядова новація є неприпустимою, оскільки сума сукупного доходу матері / батька близько 2,5 тисяч гривень абсолютно недостатня для забезпечення дорослої людини і дитини, тому не може вважатися ознакою того, що дана сім’я не потребує державної підтримки», – заявили депутати, які ініціюють відновлення мінімальних виплат на дітей одиноким матерям.

Читайте також: